Blast Chiller. Ce este și la ce se folosește

Blast Chiller. Ce este și la ce se folosește

Activitățile care implică produse alimentare sunt întotdeauna un subiect complex, dată fiind lista lungă de elemente de bifat pentru o desfășurare în siguranță și fără risipă. În această listă, un loc fruntaș e ocupat de condițiile de păstrare a alimentelor: cum procedăm astfel încât să oferim mâncare proaspătă, sigură pentru consum și care respectă normele de calitate?

În acest context, pericolul degradării alimentelor din cauza condițiilor nepotrivite de păstrare a fost și continuă să fie un subiect de interes pentru specialiștii din domeniul HoReCa. De aceea, eficientizarea proceselor de gătire și protecția alimentelor împotriva dezvoltării dăunătoare a microorganismelor se află în continuă perfecționare.

Unul dintre instrumentele „de luptă” în fața acestor pericole este Blast Chiller, un echipament de congelare forțată care, pe scurt, reduce în timp util temperatura mâncărurilor gătite (care este de peste 70°C) la o temperatură sigură (aproximativ 3°C). Acest tip de echipament permite o supraveghere riguroasă a Punctelor Critice de Control în procesul de gătire, păstrare sau încălzire a alimentelor preparate.

Desigur, impactul utilizării sale se resimte în eficiența și profitabilitatea unităților care desfășoară activități alimentare, de aceea, specialiștii din domeniul HoReCa investesc resurse importante în creșterea eficienței echipamentelor. Producătorii echipamentelor de tip blast chilling demonstrează cu dovezi științifice rata de inactivare a microorganismelor (bacterii, drojdii, mucegaiuri), cu scopul de a obține alimente sigure pentru consum. Astfel, se asigură diminuarea pierderilor tehnologice sau nutriționale, prin valorificarea superioară a materiilor prime.

 

Cum funcționează un Blast Chiller

Recipientele cu mâncare gătită (caldă) sunt introduse în Blast Chiller unde temperatura lor este scăzută rapid prin activarea unui ventilator. Scăderea timpului de răcire contribuie la minimizarea pierderilor prin evaporare din timpul unui proces normal de răcire, reducând în același timp și dimensiunile cristalelor de gheață care se formează de obicei în interiorul alimentelor gătitre în timpul procesului de înghețare.

Tehnica de răcire a avansat considerabil în ultimii ani, iar printre producătorii care au dezvoltat această tehnică se numără Electrolux. Astfel, Blast Chiller-ul a depășit statutul de echipament destinat numai înghețării controlate, în momentul de față având posibilitatea de a fi folosit ca dospitor sau simplu refrigerator. Mai mult, au și funcția de conectare inteligentă cu alte aparate (de exemplu, cuptorul Sky Line), funcție patentată de Electrolux care reprezintă cea mai nouă dezvoltare în acest domeniu.

Vă invităm să descoperiți și specificațiile tehnice ale acestor echipamente, aici:

Blast chiller & Freezer

Blast chiller & Freezer pentru patiserie si cofetarie