HACCP – 10 reguli de igienă în bucătărie

Igiena este ingredientul principal în rețeta de siguranță alimentară a fiecărei bucătării profesionale. Simpla neglijență în curățarea mediului de bucătărie sau în prepararea alimentelor poate provoca contaminarea încrucișată și răspândirea bacteriilor, ceea ce duce la intoxicații alimentare.

Protocolul HACCP precizează procedurile pe care toți trebuie să le respecte cu produsele alimentare , dar există și unele bune practici de urmat, indiferent de reglementări.Iată 10 reguli pentru igiena în bucătăriile profesionale.

1. Igiena personală

Microorganismele pot fi transferate de la mâini la alimente. Mâinile trebuie spălate bine cu săpun și apă caldă după atingerea alimentelor și înainte de oricare activitate din cadrul serviciului. Uscați întotdeauna mâinile cu un prosop curat. Părul poate transporta și germeni, așa că țineți-l legat înapoi și purtați o bonetă.

2. Îmbrăcăminte

Hainele pot transporta germenii din exterior în bucătărie, de aceea este important să se schimbe în haine de lucru. Acestea ar trebui să fie de culoare deschisă, astfel încât petele să fie imediat vizibile.

3. Depozitarea corectă a alimentelor

Este esențial să evitați contactul între alimente și aer, asigurați-vă că acestea sunt întotdeauna depozitate în recipiente închise sau acoperite cu folie de plastic, în special când sunt încă fierbinti. Frigiderele profesionale din linia ecostore HP de la Electrolux Professional sunt concepute special pentru a menține temperatura internă constantă chiar și cu deschidere și închidere frecventă ale preparatelor.

4. Decongelarea

Mâncarea trebuie să fie dezghețată la frigider pentru a preveni creșterea bacteriilor cauzate de schimbări bruște de temperatură. Fiecare bucătărie trebuie să fie echipată cu dulapuri frigorifice care creează microclimatul perfect și mențin temperatura și umiditatea alimentelor.

5. Evitați contaminarea încrucișată

Utilizați  ustensile și tocătoare diferite pentru alimentele crude, gătite sau pentru diferite tipuri de alimente pentru a evita contaminarea încrucișată de microorganisme dăunătoare.

6. Mențineți mâncarea la temperatura potrivită

Există o relație foarte strânsă între temperatură și înmulțirea microbilor: mâncarea trebuie servită la o temperatură de cel puțin 70 ° C. Zona de pericol – când bacteriile se vor multiplica cel mai rapid – se situează între 15 ° și 55 ° C.

7. Se răcește mâncarea rapid

Din același motiv, este important să se răcească alimentele rapid: temperatura ar trebui să scadă de la 65 ° la 10 ° C în cel mult două ore. Fiecare bucătărie profesională trebuie să fie echipată cu congelatoare adecvate și abatitoare, precum gama de abatitoare air-o-chill de la Electrolux Professional. Prin combinarea cuptorului și a abatitorului în sistemul Cook & Chill, este asigurat un proces complet integrat, uscat și sigur. Air-o-system, inovatorul Electrolux Cook & Chill, este conceput special pentru a asigura siguranța alimentelor: produsele alimentare sunt transferate direct de la cuptor la răcitor, crescând durata de valabilitate și evitând risipa.

8. Serviți mâncarea corect

Nu atingeți mâncarea care este gata de servire sau farfuria pe care este așezată mâncarea.

9. Curățați bine cuptorul și chiuveta

Curățați bucătăriile după fiecare utilizare. Spălați și igienizați cuptoarele și chiuvetele o dată pe zi.

10. Spălați vasele în mod corespunzător

Mașinile de spălat vase sunt esențiale pentru orice bucătărie profesională: bacteriile provenite din resturi alimentare pot fi împiedicate să se răspândească prin spălarea vaselor și ustensilelor de bucătărie. Folosiți detergenții și temperaturile potrivite pentru spălarea vaselor sau, chiar mai bine, folosiți mașini de spălat vase cu funcție de igienizare, cum ar fi masinile de spălat vase Green&Clean de la Electrolux Professional .

Respecta condițiile de igiena și lasă-ți clienții să vă încerce rețetele delicioase în siguranță.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *