Este rentabilă o afacere cu spălătorii profesionale?

Este rentabilă o afacere cu spălătorii profesionale?

Atât timp cât hainele curate reprezintă una dintre nevoile de bază a oamenilor, spălătoriile profesionale vor continua să se afle în topul afacerilor profitabile. Chiar dacă în majoritatea locuințelor se regăsește o mașină de spălat haine, spălătoriile profesionale acoperă o gamă mult mai variată de servicii, care nu pot fi realizate cu un echipament de uz casnic. Astfel, deschiderea unei spălătorii profesionale poate să îți aducă venituri semnificative, atunci când înțelegi pe deplin care sunt nevoile din piață. 

Înființarea unei astfel de afaceri poate fi o investiție profitabilă pentru tine având în vedere modelul de business ușor de realizat, cererea constantă și costurile relativ scăzute pentru achiziționarea echipamentelor. Există mai multe moduri în care poți aborda o astfel de perspectivă, așa că în continuare îți vom explica mai multe despre tipurile de spălătorii profesionale. 

Spălătorie profesională umedă sau uscată?

Cea mai importantă diferență între cele două concepte de spălătorii o reprezintă procesul prin care are loc curățarea articolelor. 

Spălătoria uscată, des întâlnită și sub numele de spălătorie chimică sau dry cleaning, este o metodă de a curăța textilele prin utilizarea unui solvent lichid, care reușește să elimine cu ușurință petele și murdăria, fără să afecteze țesăturile materialului. Practic, riscul ca hainele să intre la apă este eliminat, datorită faptului că articolele sunt spălate doar în solvent. 

Unul dintre dezavantajele acestei tipuri de spălătorii este chiar solventul, care poate reprezenta un risc major pentru mediul înconjurător, însă atunci când se optează pentru solvenți ecologici, această problemă se poate rezolva. 

Spălătoria umedă funcționează pe bază de apă și detergenți pentru curățarea articolelor. Aceste tipuri de spălătorii utilizează mașini automate de spălat, uscătoare și echipamente de finisat pentru curatarea și igienizarea textilelor. Detergenții care se utilizează sunt mai prietenoși cu mediul înconjurător și, în același timp, nu mai există riscul ca aceștia să afecteze sănătatea clientilor.  

Un minus în cadrul acestor tipuri de spălătorii poate fi reprezentat de randamentul mai scazut pentru eliminarea petelor de ulei. 

Cum alegi echipamentele pentru o spălătorie profesională?

Pentru a-ți face o idee mai clară cu privire la investiția pe care urmează să o faci, trebuie să conturezi un plan cât mai realist cu privire la afacerea ta. Dacă vrei să pornești treptat și să dezvolți spațiul și serviciile pe parcurs, o investiție inițială pentru o curățătorie chimică se încadrează între 50.000de euro și 70.000 de euro, plus TVA. În cazul unei curățătorii ecologice, costurile pot fi mai reduse, între 35.000 de euro și 50.000 de euro. Acestea sunt echipamentele minime de care vei avea nevoie:

Dacă vrei ca afacerea ta să acopere cât mai multe nevoi în această arie a curățării profesionale, poți include mai multe servicii, precum curățarea covoarelora sau a încălțămintei. Acest lucru presupune, bineînțeles, suplimentarea investitiei cu echipamente specifice: 

Aceste servicii extra sunt un bun prilej pentru afacerea ta pentru a te diferenția pe piață de restul spălătoriilor profesionale. Atunci când ai posibilitatea de a oferi o gamă mai largă de servicii, consumatorii sunt mai predispuși să aleagă o afacere care le poate rezolva mai multe probleme, într-un singur loc. 

Un alt punct cheie pentru a te diferenția de concurență este includerea serviciului de colectare și livrare la domiciliu. Oamenii sunt mereu prinși în activitățile de zi cu zi, iar cel mai probabil un drum în plus la spălătorie nu este pe lista lor de activități plăcute. Având în vedere cât de mult poți eficientiza timpul publicului tău țintă, serviciul de colectare și livrare la domiciliu va fi foarte apreciat de consumatori. 

Sperăm că informațiile pe care le-ai citit au fost utile pentru tine, iar dacă mai ai alte întrebări, nu ezita să ne contactezi.