Secretul unei pizza cu adevărat delicioase constă într-o rețetă autentică, dar și în cuptorul în care este pregătită. La rețete nu vă putem oferi ajutorul, însă vă putem îndruma cu câteva informații referitoare la cele mai bune modele de cuptoare de pizza. Când vorbim despre acest preparat, este important să investești în echipament, deoarece acesta îți poate asigura succesul afacerii.
Cuptoarele de pizza presupun o investiție care se amortizează destul de repede, iar acesta ar trebui să fie un motiv destul de întemeiat pentru tine care să te convingă că merită. Aceste echipamente sunt proiectate pentru a atinge temperaturi ridicate și pentru a coace orice fel de pizza într-un mod uniform.
Prima caracteristică la care te vei uita atunci când vrei să achiziționezi un cuptor profesional este tipul alimentării, care pot fi electric, cu gaz sau cu lemne sau. Fiecare vine la pachet cu o serie de avantaje și dezavantaje, iar în continuare vom povesti mai multe despre acestea.
- Cuptoare electrice: sunt cele mai comercializate cuptoare deoarece sunt ușor de instalat, usor de utilizat și au un control foarte precis al temperaturii. In general au rezistente electrice atat in partea inferioara a camerei de coacere, cat si in partea superioara, ambele sisteme de incalzire avand actionare independenta. Sunt cuptoare usor de mutat in alta locatie, fiind necesara doar deconectarea lor de la retea. Dezavantajul lor consta intr-un consum ridicat de energie electrica, ceea ce le face mai greu de utilizat in anumite locatii.
- Cuptoare incalzite cu gaz: sunt, de asemenea, usor de utilizat iar controlul temperaturii este aproape la fel de precis ca si variante electrice. Sistemul de incalzire este plasat doar la partea inferioara a camerei de coacere. Dezavantaj: instalarea lor este mai dificila si implica costuri mai mari (proiecte de instalatie de gaz, realizare instalatie de gaz), dar ulterior costurile se amortizeaza mai rapid datorita costurilor de exploatare mai reduse.
- Cuptoare cu alimentare pe lemne: avantajul acestor cuptoare il reprezinta gustul, produsele coapte in cuptoarele pe lemne fiind mai gustoase datorita aromelor din anumite esente de lemn. Desigur, exista si dezavantaje: cuptorul trebuie construit la fata locului, utilizarea lemnelor si evacuarea cenusii implica crearea unor spatii speciale de depozitare, cuptorul trebuie curatat mai des si, in plus, timpul de preincalzire este mai mare.
- Cuptoare cu incalzire mixta (hibride):
– Electric si lemn
– Gaz si lemn
Aceste cuptoare imbina avantajul unei preincalziri rapide (electrice sau pe gaz) cu gustul mai bun oferit de coacerea cu lemne, cel mai mare dezavantaj fiind pretul mai ridicat.
O alta caracteristica a cuptoarelor de pizza este modul de coacere.
- Coacere pe vatra: coacerea se face o samota. In general sunt cuptoare statice, insa exista si variante rotative.
- Coacere pe banda: coacerea este ventilata si se face pe o banda a carei viteza este reglata de un operator in functie de tipul de pizza, astfel incat la iesire de pe banda produsul sa fie gatit perfect.
Vă recomandăm să faceți încă de la bun început cea mai bună alegere, costul de achizitie fiind de multe ori secundar. Într-un final, alegerea unui cuptor profesional trebuie să se raporteze la nevoile pe care le are afacerea. Dacă vrei să descoperi mai multe despre modele disponibile la SDS Group, te invităm în continuare aici. (https://www.sdsgroup.ro/categorie-produse/echipamente-hoteluri-restaurante-cantine-horeca/echipamente-pizzerii/cuptoare-pizza/)