Într-o bucătărie profesională dulapul frigorific este unul dintre cele mai importante echipamente, care asigură păstrarea alimentelor în cele mai bune condiții înainte să fie preparate. Când alegi un astfel de dulap frigorific, trebuie să ții cont de mai multe aspecte pentru a te asigura că vei face cea mai bună alegere.
Există numeroase modele din care poți alege, însă noi îți recomandăm să te informezi foarte bine cu privire la caracteristicile care definesc aceste echipamente. Astfel, vom povesti în continuare despre cele mai importante specificații după care să te orientezi.
Dimensiunea: înainte să trecem la partea mai tehnică, o particularitate foarte importantă este dimensiunea dulapului frigorific. Trebuie să ai un plan foarte bine conturat cu privire la spațiul în care urmează să poziționezi acest echipament și să verifici dacă un anumit model se încadrează perfect pe dimensiuni.
Clasa de eficiență energetică: este unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont. În majoritatea cazurilor, modelele de dulapuri frigorifice care au clasa de eficiență mai mare sunt mai eficiente din punct de vedere energetic, ceea ce înseamnă că acest lucru te ajută să economisești pe termen lung. Testele de eficiență sunt complet diferite față de clasificarea electrocasnicelor, deoarece diferă temperaturile din incintele de testare, numărul de deschideri ale ușii pe ora/ pe zi și așa mai departe.
Temperatura: gradele sunt un alt parametru de clasificare după care trebuie să te ghidezi în alegerea achiziției ideale:
- De refrigerare – există mai multe variante:
a. +6 … +16 °C – pentru băuturi
+2 … +8 °C – în special pentru legume
0 … +8 °C – lactate și preparate
-2 … +8 °C – carne
- Dulap de menținere produse congelate: -18 … -22 °C
- De dezghețare: sunt frigidere speciale, cu programe dedicate pentru dezghețarea produselor congelate (conform normativelor, un produs congelat trebuie să fie dezghețat în frigider, nu în apă caldă sau în cuptor). Acest tip de dulap scurtează timpul de dezghețare de la 24 de ore, la 6 ore.
Compartimentarea și capacitatea: în funcție de volumul de muncă, de numărul comenzilor, trebuie să te asiguri că ai suficient spațiu pentru depozitarea alimentelor. Nu trebuie să alegi un model mai mare dacă nu este necesar, ci să te orientezi după un model care să bifeze nevoile afacerii. În plus, compartimentarea poate să fie extrem de utilă dacă vei depozita diverse alimente.
Dezghețare automată: această funcție asigură dezghețarea dulapului frigorific în mod automat, doar atunci când este necesar. Este o funcție care te ajută să economisești timp și poate reduce chiar și costurile, în comparație cu un model cu dezghețare manuală.
Materialul: într-o bucătărie profesională dulapul frigorific va fi predispus la uzuri, motiv pentru care este esențial să optezi pentru un model realizat din materiale durabile, precum oțelul inoxidabil sau aluminiu.
Tropicalizarea: asigură buna funcționare a dulapului frigorific chiar și la temperaturi de până la 43oC. Într-o bucătărie în care se gătește mult, temperaturile pot urca destul de repede, de aceea este recomandat să ții cont și de această specificație.
Zona de control HACCP: prin intermediul unui grafic afișat electronic vei putea observa statusurile de operare, precum și diferențele de temperaturi pe o anumită perioadă. De exemplu, dacă într-o zi a săptămânii bucătăria a fost închisă, cu ajutorul controlului HACCP vei putea ști dacă pe parcursul zilei au existat anumite fluctuații de temperatură și dacă alimentele s-au păstrat în condiții optime.
Există și câteva variante de dulapuri frigorifice speciale, care se pot alege în funcție de nevoile pe care le are afacerea ta:
- De maturare – care de principiu este un tip de frigider mai special, cu programe dedicate maturării unor produse (carne, preparate din carne, brânză etc.) și care pot face față căldurii în interior. În plus, acest tip de echipament are un control foarte bun asupra umidității.
- Abatitoare – sunt frigidere/ congelatoare rapide, de mare putere, dedicate scăderii rapide a temperaturii produselor gătite în cuptor, în special. După ce temperatura scade la valoarea setată, acest abatitor (blast chiller sau blast-freezer) poate menține produsele în interior la temperatura dorită, fie pozitivă, fie negativă.
Alegerea dulapului frigorific profesional trebuie să se facă în funcție de nevoile afacerii. Ține cont de toate specificațiile și analizează fiecare model în parte pentru a fi sigur că vei face cea mai bună investiție. Dacă ai nevoie de îndrumări în alegerea echipamentului potrivit, ne poți contacta oricând aici. (https://www.sdsgroup.ro/contact )