Atunci cand merg la cumparaturi consumatorii se asteapta sa poata alege intre cele mai proaspete produse si pe cele care arata cel mai bine in vitrinele din fata lor. Fie ca fac comparatii intre pachetele de carne sau ca inspecteaza prospetimea legumelor, consumatorii se asteapta ca toate produsele sa respecte standardele de calitate. Pentru a putea mentine aceste alimente proaspete, un spatiu comercial are nevoie de o vitrina frigorifica profesionala.
Vitrinele frigorifice profesionale sunt echipamente destinate expunerii produselor ce trebuie pastrate la temperaturi scazute si controlate in vederea stocarii pe termen scurt si vanzarii catre cumparatori.
Tipuri de vitrine frigorifice
In functie de utilitatea lor, putem identifica urmatoarele modele:
- Vitrine frigorifice orizontale – sunt utilizate pentru mentinerea la rece a carnii si produselor din carne, branzeturilor, pestelui si produselor de cofetarie. Vitrina frigorifica orizontala poate fi cu agregat frigorific incorporat sau fara si cu sau fara spatiu de depozitare. Vitrinele frigorifice orizontale sunt o solutie pentru refrigerare durabila si sigura, cu o eficienta energetica exceptionala si de cele mai multe ori un design modern;
- Vitrine frigorifice verticale – acest model de vitrine mai poarta denumirea si de raft frigorific. Vitrina frigorifica verticala este destinata expunerii produselor preambalate ce necesita sa fie pastrate la temperaturi reduse. Se folosesc in general in supermarketuri sau hypermarketuri pentru a pastra carnea, produsele din carne, lactatele si branzeturile, ouale si legumele, dar pot fi folosite si in restaurante sau baruri pentru a pastra vinurile si bauturile racoritoare. La fel ca si vitrinele orizontale acest tip de vitrine poate avea agregat frigorific incorporat sau poate fi fara agregat. Vitrinele frigorifice verticale pot avea usi de sticla sau pot fi deschise. Aceste vitrine frigorifice verticale au preturi ce pronesc de la 1000 de euro, in general pretul crescand in functie de dimensiuni, de capacitate, de putere, de consumul energetic, de tipul de racire, de tipul de agent frigorific utilizat, daca au usi sau nu si daca este o vitrina frigorifica dubla, una cu o singura usa sau una cu mai multe usi;
- Insulele frigorifice – sunt destinate preponderent produselor congelate. Ele sunt utilizate in mod special in hypermarketuri. Insulele frigorifice pot fi cu sau fara agregat frigorific incorporat, deschise sau cu usi, pentru temperaturi negative sau pozitive;
- Vitrinele frigorifice combinate – reprezinta o combinatie intre o insula frigorifica si un raft frigorific (vitrina frigorifica mica, verticala). La fel ca si in cazul celorlalte tipuri de vitrine frigorifice, cele combinate pot avea agregat frigorific incorporate sau pot fi legate la instalatia frigorifica a centrului comercial.
Fie ca vorbim de vitrine frigorifice mici pentru magazine de cartier, restaurante, cofetarii, patiserii, baruri, sau de vitrine de dimensiuni mari, necesare in supermarketuri sau hypermarketuri, aceste echipamente aduc un aport real dinamicii deciziei de cumparare, deoarece consumatorii au devenit foarte atenti la prospetimea alimentelor pe care le cumpara, dar si mai receptivi in ceea ce priveste mediul in care sunt pastrate aceste alimente.