Orice brutarie de success are nevoie de utilaje pentru panificatie de inalta calitate. Aceste echipamente va vor asigura o productivitate ridicata, transformand afacerea dumneavoastra intr-un succes.
Utilaje necesare intr-o brutarie
Atunci cand alegeti sa va deschideti o brutarie trebuie sa aveti in vedere ce utilaje de panificatie sunt necesare pentru a va putea desfasura afacerea precum si efortul financiar necesar pentru procurarea acestor echipamente de brutarie.
Pentru a putea functiona in parametri optimi aveti nevoie de urmatoarele utilaje pentru brutarie: cernator faina, malaxor aluat special pentru brutarie, divizor aluat, formator rotund, de franzela sau de baghete, dospitor, cuptor brutarie si de accesoriile aferente: panacoate, carucioare pentru panacoate, carucioare pentru tavi si tavi.
Pentru brutariile de mari dimensiuni trebuie sa luati in considerare ca veti avea nevoie si de predospitor, masina de facut grisine si masina de feliat paine, precum si de elevatoare, care vor ridica panacoatele pentru a le pune in cuptor.
Cuptorul de panificatie – piesa centrala a unei brutarii
Dintre utilajele de panificatie prezentate mai sus, o atentie sporita trebuie acordata cuptorului de panificatie. Cuptorul este cel care trebuie sa asigure coacerea in cele mai bune conditii. Cuptorul poate fi cuptor paine pe vatra sau cuptor rotativ. Cuptorul de paine pe vatra poate fi: cuptor electric, cuptor pe gaz, cuptor pe motorina sau cuptor pe lemne pentru paine.
De cele mai multe ori va intrebati care este cuptorul potrivit pentru bucataria dumneavoastra. In primul rand trebuie sa alegeti un cuptor care sa acopere nevoile de productie si sa intelegeti ca diferentele de proiectare pot avea impact asupra calitatii produselor obtinute in final, precum si asupra cantitatii pe care doriti sa o produceti.
Desi cuptoarele par relativ asemanatoare la exterior, fiecare are propriile caracteristici de coacere si avantaje diferite. De obicei, diferentele se regasesc in modul de distributie a caldurii, tipul de materiale folosite la construirea cuptorului, dar si modul in care produc aburul necesar in procesul de coacere.
Un cuptor brutarie pe lemne are un pret ce porneste de la 20 000 de euro si poate depasi chiar si 35 000 de euro, in functie de productivitatea pe care doriti sa o aiba. Daca doriti sa achizitionati un cuptor de brutarie pe lemne trebuie sa stiti ca in general, acest tip de cuptor are dimensiuni mari, productivitate ridicata si mai multe camere de coacere.
La achizitionarea de utilaje de panificatie trebuie sa acordati o atentie sporita asupra calitatii, fiabilitatii si productivitatii lor. In ceea ce priveste cuptorul, este necesar sa consultati un specialist la alegerea acestuia. In functie de tipul de paine pe care doriti sa il realizati si de cantitatea zilnica de paine pe care preconizati ca o veti vinde, un consultant tehnic de profil va stii ce sa va recomande in materie de cuptor de panificatie.