Spălătoriile cu barieră septică – prezentul și viitorul standardelor de igienă

Spălătoriile cu barieră septică – prezentul și viitorul standardelor de igienă

Publicat pe 01 septembrie 2022

Sănătatea este un principiu de bază în viața noastră, așadar, pentru fiecare om în parte este și trebuie să prioritară igiena și modul în care ne raportăm la aceasta. Un lucru cel puțin contrariant este faptul că, Organizația Mondială a Sănătății avertizează că sute de milioane de pacienți sunt afectați de infecțiile asociate asistenței medicale în fiecare zi, la nivel mondial, adică, la infectări cu virusuri sau bacterii preluate din unitățile sanitare în care ei se tratează. Acest lucru nu doar că ridică multă intrigă și dezamăgire față de sistem, însă în primul rând se traduce prin pierderi umane și financiare.

La fiecare 100 de pacienți aflați în spitale, 7 dintre ei în aflați țările dezvoltate și 10 în țările în curs de dezvoltare, prezintă cel puțin un episod de infecție intraspitalicească, iar cele mai multe cazuri sunt datorate lenjeriei de pat, care nu a fost procesată și igienizată corespunzător. 

Organizarea spălătoriei în conceptul de barieră igienică reprezintă soluția pentru a reuși să înregistrăm o scădere a numărului de infectări. În linii grosiere, conceptul constă în separarea fizică a zonei considerate murdare, de zona curată, astfel încât lenjeriile curate să nu poată fi contaminate imediat după spălare.

Procesul și organizarea este una simplă și intuitivă: se utilizează mașini de spălat cu barieră igienică, care trebuie plasate într-un perete care separă cele două zone, cea curată și cea murdară. Astfel, mașinile presupun două uși, una pentru încărcarea rufelor murdare, contaminate, și una pentru descărcare, plasată în zona curată. 

Spălătoriile aflate în cardul spitalelor au nevoie de un flux de lucru special și un protocol de igienizare bine pus la punct, care să asigure pacienții de cele mai bune servicii și de siguranța unei spitalizări corecte. Un astfel de flux urmează următorii pași:

  • Se colectează lenjeriile murdare de la fiecare secție a spitalului, fiind transportată în depozitul de rufe murdare al acestuia;
  • Se sortează lenjeriile și se încarcă în cărucioare, cu excepția lenjeriei de la blocurile operatoare și a terapiilor intensive, care nu se sortează;
  • Se încarcă lenjeriile în mașinile de spălat cu barieră igienică, se setează programul de spălare și dezinfecție potrivit și se pornesc aparaturile;
  • După ce ciclurile de spălare și dezinfecție sunt finalizate, se descarcă lenjeriile în zona curată;
  • Textilele se usucă apoi în uscător, și/sau se calcă pe calandre și pe mesele speciale de călcat, pentru un plus de igienizare;
  • Odată finisate, acestea se duc și se depozitează în zona de rufe curate;

Ca o atenționare în tot acest proces, nici personalul nu are voie să treacă din zona murdară în zona curată decât dacă trece prin filtrul SAS, astfel încât să se evite complet orice posibilitate de contaminare a lenjeriei curate. 

Deși este șocant să auzim că poate cunoștințe de-ale noastre, părinți, copii sau bunici au fost în situația contactării unei infecții din spital, este responsabilitatea noastră să evităm aceste scenarii și să asigurăm o igienă riguroasă în unitățile medicale. Fiecare viață contează, așadar, spălătoriile cu barieră igienică trebuie să fie o necesitate în fiecare spital în parte.

Dacă nu știți de unde să porniți research-ul în achiziționarea celei mai bune aparaturi în acest sens, împreună cu cele mai bune companii furnizoare de echipamente de spălătorie, echipa SDS vă propun opțiuni calitative, la cele mai bune prețuri. Gama Electrolux Professional Suedia (https://www.sdsgroup.ro/categorie-produse/echipamente-profesionale-spalatorie-si-curatatorie/echipamente-profesionale-electrolux-suedia/) și Kannegiesser  (https://www.sdsgroup.ro/categorie-produse/echipamente-profesionale-spalatorie-si-curatatorie/echipamente-industriale-kannegiesser-germania/) sunt două branduri care nu dezamăgesc în acest sens și care, cu siguranță vor aduce un plus în spălătoria oricărei unități medicale. 

Mai mult decât atât, vă stăm la dispoziție cu sfaturi și consiliere în ceea ce privește cea mai bună organizare a unei spălătorii cu barieră igienică. Pentru detalii despre produse și servicii, te invităm să descoperi mai multe aici (https://www.sdsgroup.ro/categorie-produse/echipamente-profesionale-spalatorie-si-curatatorie/).