Sectoarele principale din domeniul HoReCa

Sectoarele principale din domeniul HoReCa

Publicat pe 16 mai 2023

HoReCa este una dintre cele mai importante industrii din piața economică, care s-a dezvoltat constant de la an la an. Termenul de HoReCa este un acronim care face referire la sectorul ospitalității și care cuprinde industria vastă a hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor (catering). Așadar, HoReCa definește toate activitățile industriilor ospitaliere și cele legate de alimente.

Toate sectoarele din domeniul HoReCa oferă consumatorilor experiențe, sub diverse forme. În contextul actual, aceste experiențe sunt din ce în ce mai apreciate și căutate, astfel că acest domeniu este într-o continuă dezvoltare. Dacă îți dorești să faci primele demersuri pentru a intra și tu în domeniul ospitalier, este important sa înțelegi ca prim pas care sunt principalele ramuri ale acestei industrii.

Unități de cazare: acestea se referă la spațiul în care oaspeții vor petrece o noapte sau un sejur într-o locație concepută special pentru o astfel de activitate. Astfel de spații dedicate sunt pensiunile, hotelurile și proprietățile private. În acest caz, pe lângă asigurarea unei experiențe inedite din punct de vedere al servirii alimentelor și băuturilor, este important ca facilitățile și ambianța creată să fie cât mai aproape de așteptările clienților.

Servire mâncare și băuturi: acest sector este unul dintre cele mai importante sectoare deoarece este integrat și în alte segmente ale industriei. De exemplu, atunci când o unitate de cazare are inclusă și partea de restaurant, facilitățile care sunt oferite clienților pot îmbunătăți cu mult experiența acestora.

Există un număr mare de tipuri de afaceri pe care le putem încadra în această categorie, precum cafenele, fast-food-uri, patiserii, baruri, catering și așa mai departe. Fiecare tip de afacere poate să fie profitabil atunci când reușește să ofere clienților servicii care să fie pe placul acestora și care le vor satisface dorințele.

Unele afaceri pun accent pe un serviciu rapid de servire, precum cafenelele. În schimb, când vorbim despre restaurante bine cotate, organizarea este una mult mai complexă. În acest caz e nevoie de un număr mai mare de angajați și de un personal mai calificat.

Turismul: în ultimii ani turismul a prins amploare, ceea ce a determinat o creștere și o dezvoltare în industria HoReCa. Consumatorii pun mai mult accent pe călătorii și sunt dispuși să investească financiar în astfel de experiențe.

Acest sector se bazează pe oferirea unui pachet mai complex pentru clienții, precum asigurarea transportului, planificarea meniului pentru întreg sejurul, pregătirea unor activități, îmbunătățirea experienței prin oferirea serviciului de room-service și așa mai departe. Cu cât ofertele sunt mai avantajoase și mai complexe, cu atât consumatorii sunt mai predispuși să aleagă o astfel de variantă.

Acestea sunt cele trei sectoare principale din domeniul HoReCa, însă te poți gândi și la alte activități care au legătură cu petrecerea timpului liber sau organizarea unor evenimente importante din viața oamenilor.

Având în vedere gama variată de opțiuni care există în piață, este important ca toate serviciile oferite să se bazeze pe profesionalism și calitate. Astfel, vei atrage mai mulți clienți și te vei asigura că aceștia vor reveni ori de câte ori vor avea ocazia.