Unele idei de afaceri au garanția succesului dacă lucrurile sunt planificate ca la carte și dacă stai puțin să analizezi piața, să te uiți la alte afaceri pe această nișă și la cifre. Industria de fast-food este atât de populară deoarece oamenii pot să își satisfacă o poftă prin achiziționarea unui preparat la un preț foarte accesibil și care este pregătit într-un timp foarte scurt.
Deschiderea unei afaceri de tip fast-food este o modalitate foarte bună pentru oricine care își dorește să pășească în lumea antreprenorialului datorită segmentului foarte profitabil. Indiferent dacă alegi să ai un meniu cât se poate de simplu, sau îți dorești să ai un meniu mai diversificat, zona de fast-food este atractivă pentru un public foarte larg. Asta în cazul în care te vei ocupa de organizarea acestuia și vei alege să urmezi un plan bine detaliat.
Dacă vorbim despre mâncare, fast-foodurile se împart în două categorii: cele care utilizează materia primă semipreparată (congelată) și cele mai utilizează doar materia primă proaspătă.
Înainte de toate, trebuie să iei în calcul structurarea locației. Atunci când lucrezi cu mâncare proaspătă, trebuie să ai pregătite anumite zone:
Zona de primire materie primă: această zonă trebuie să fie poziționată o masă prevăzută cu un cântar de verificare al gramajului alimentelor primite.
Zona de depozitare pentru conserve, borcane murături etc.: în funcție de cât de mult îți permite spațiul, aici ar trebui să amplasezi câteva rafturi pentru a așeza produsele. Aici încearcă să ții cont de fluxul de comenzi la care te aștepți, astfel încât să fii mereu pregătit pentru a onora toate comenzile.
Zona de depozitare frigorifică, unde intră frigiderele și congelatoarele: materia prima trebuie pastrata in cele mai bune conditii in zona refrigerata si/sau congelata, de aceea ai nevoie de echipamente profesionale, care să își dovedească eficiența prin funcționalități. Pentru că într-o astfel de afacere calitatea echipamentelor contează, noi îți recomandă să îți îndrepți atenția spre cele din gama Electrolux, pe care le poți vedea chiar aici. (https://www.sdsgroup.ro/categorie-produse/echipamente-hoteluri-restaurante-cantine-horeca/echipamente-fast-food/)
Zona de preparare legume: aici vei avea nevoie de un spațiu pentru a spăla legumele, dotat cu o cuvă sau 2, o masă de lucru din inox și un robot de feliat legume, astfel încât să eficientizezi procesul de preparare.
Zona de preparare carne: această zonă trebuie să fie dotată cu o cuvă, o masă de lucru de inox cu poliță, mașină de tocat carne cu sistem unger, un sistem care dispune de 2 cuțite și 3 site care permite tocarea cărnii mai mărunt decât o mașină normală, un malaxor de carne și un dulap suspendat cu uși glisante pentru a depozita diverse condimente pe care să le ai mereu la îndemână.
Zona de pregătire mâncare: aici intră mai multe echipamente și va trebui să le alegi pe acelea care te vor ajuta să gătești toate preparatele din meniu.
- plită de gătit – care poate fi netedă, pentru hamburgeri, sau striată, pentru grătare. Cea mai des întâlnită alegere este plita mixtă, care îmbină cele două tipuri de suprafețe.
- grătare cu rocă vulcanică – care se folosește pentru hamburgeri sau grătare. Deși rezultatul este unul cât se poate de savuros, dezavantajul acestui tip de echipament este fumul pe care îl scoate în procesul de preparare, astfel că vei avea nevoie de un spațiu foarte bine ventilat.
- friteuse – cu o cuvă sau 2, care se utilizează în mod special în procesul de pregătire a cartofilor prăjiți și alte produse pane. Aici îți recomandăm să folosești o friteusă cu sistem de filtrare ulei și curățare cuvă integrat. Datorită procesului de filtrare a uleiului, durata de viață a echipamentului se prelungește de 5 ori față de un echipament care nu are această funcție.
- aparat menținere la cald cartofi prăjiți – permite păstrarea cartofilor prăjiți la o temperatură ideală pentru mai mult timp, iar totodată aceștia pot fi și condimentați în acest aparat.
- contact grill – se folosește pentru a forma o crustă și pentru a încălzi sandwich-urile.
- aparat pentru kebab – se folosește pentru a coace carnea de kebab, un ingredient din shaorma.
- cuptor de pizza – în cazul în care te gândești să incluzi în meniu și pizza, atunci acest cuptor special trebuie să se regăsească pe lista echipamentelor. Vei mai avea nevoie și de câteva utilaje complementare, cum ar fi malaxorul de pizza, care frământă aluatul, și masa specială de pizza cu blat de granit, prevăzută cu vitrină rece cu cuve pentru ingrediente.
- rotisor de pui – dacă luăm în considerare un flux mare de comenzi, atunci vei avea nevoie de un echipament care permite coacerea unui număr mare pui în același timp. Un accesoriu de care să ții cont atunci când achiziționezi un astfel de echipament este tija specială, pentru coacerea puiului și a pulpelor. În cadrul fast-foodurilor mari, acest aparat începe să fie înlocuit de cuptoarele gastronomice, care sunt niște aparate polivalente, în care se pot prepara pui la rotisor, grătare etc.
- hotă peste toate aceste echipamente – îți recomandăm o hotă cu motor exterior, care va elimina mai bine fumul și mirosurile produse în urmă pregătirii alimentelor. În functie de locația spațiului, hota poate fi prevăzută cu filtru din cărbune activ pentru filtrarea mirosurilor.
Zona de montare mâncare: aici se folosesc în general mese tip dulap cu uși glisante, pe care se montează produsul final, iar în dulap, pe dedesubt, se țin ambalajele de servire. Pe lângă acest echipament, vei mai avea nevoie de o vitrină frigorifică de banc pentru ingrediente și o vitrină caldă pentru menținerea unei temperaturi ideale ale preparatelor.
Zona de servire: în general, sistemul de servire al fast-foodurlor se face la geam, însă aici depinde de tine dacă vrei să oferi posibilitatea clienților să mănânce și în local.
Deoarece multe fast-food-uri au un spatiu foarte limitat, este foarte intalnită situația în care unele zone trebuie comprimate. De exemplu, echipamentele calde se pot monta pe o baza frigorifică sau se pot utiliza produse semipreparate care nu necesită zone speciale de prepare
Chiar dacă lista echipamentelor pare destul de complexă, tu trebuie să le alegi doar pe acelea care se pliază pe planul de afaceri al fast-foodului tău. Având în vedere că deja există multe date care să confirme faptul că este o idee de afacere profitabilă, investiția pe care o faci poate fi amortizată destul de repede.
Sperăm că ai găsit utile aceste informații, iar dacă mai ai alte întrebări, nu ezita să ne contactezi aici.