Numărul de afaceri noi deschide în creștere poate să fie un indicator bun pentru tine care îți arată că piața antreprenorială este în plină afacere. Orice idee poate fi fructificată atunci când ai un start bun și bine organizat. Una dintre afacerile care până acum și-a demonstrat potențialul sunt localurile de tip fast-food. Și, chiar dacă ai credere că deja orașele sunt supra-aglomerate de astfel de afaceri ei bine, asta poate doar să confirme faptul că un astfel de profil poate să îți aducă și ție succesul.
Dacă te gândești să pui și tu bazele unei afaceri profitabile, însă nu dispui de un buget foarte generos, atunci îți recomandăm să citești în continuare articolul pentru a afla ce presupune investiția într-un fast-food. La început, va trebui să achiziționezi câteva echipamente de bază, însă ulterior poți lărgi inventarul acestora cu alte echipamente care îți vor facilita munca din spatele bucătăriei.
Primul pas în acest tip de afacere este stabilirea tipului de fast-food pe care ai vrea să îl deschizi. Există fast-fooduri care utilizează materie primă proaspătă și fast-fooduri care folosesc materie primă semipreparată (congelată). Azi vom povesti despre modul în care trebuie să organizezi un fast-food care oferă meniul pe bază de produse semi-preparate, adică congelate.
Următorul pas ar fi structurarea locației. Pentru fiecare etapă vei avea nevoie de un spațiu special dedicat, astfel că este important să știi cât mai multe detalii despre suprafața pe care o ai la dispoziție.
Zona de primire materie primă: aici va intra în prima faza toată marfa primită, pe o masă, unde va trebui să poziționezi un cântar care te va ajuta să secționezi pe gramaje materia primă congelată.
Zona de depozitare pentru conserve, borcane murături etc.: vei avea nevoie de câteva rafturi pe care să le poziționezi aproape de zona de gătire, astfel încât produsele pe care le folosești în preparare să fie cât mai la îndemână.
Zona de depozitare frigorifică, unde intră frigidere și congelatoare: este unul dintre cele mai importante aspecte, care ajută la menținerea materiei congelate într-un mediu ideal, în cele mai bune condiții. Îți recomandăm să faci o investiție cât de bună în acest sector, iar pentru asta ai putea să arunci o privire peste echipamentele profesionale care fac parte din gama Electrolux, și pe care le poți vizualiza aici. (https://www.sdsgroup.ro/echipamente-profesionale/fast–food-201 )
Zona de preparare legume: pentru spălarea legumelor vei avea nevoie să plasezi un spălător cu o cuvă sau 2, iar pentru feliere o masă de lucru din inox și, opțional, un robot de feliat legume care cu siguranță te va ajuta să fii mai eficient în bucătărie.
Zona de pregătire caldă: aici intră mai multe echipamente, precum cele enumerate mai jos, însă tu va trebui să le alegi pe acelea care te vor ajuta în pregătirea preparatelor din meniul pe care îl vei compune.
- plită de gătit – care poate fi netedă, pentru hamburgeri, sau striată, pentru grătare. Cea mai des întâlnită alegere este plita mixtă, care îmbină cele două tipuri de suprafețe.
- grătare cu rocă vulcanică – care se folosește pentru hamburgeri sau grătare. Deși rezultatul este unul cât se poate de savuros, dezavantajul acestui tip de echipament este fumul pe care îl scoate în procesul de preparare, astfel că vei avea nevoie de un spațiu foarte bine ventilat.
- friteuse – cu o cuvă sau 2, care se utilizează în mod special în procesul de pregătire a cartofilor prăjiți și alte produse pane. Aici îți recomandăm să folosești o friteusă cu sistem de filtrare ulei și curățare cuvă integrat. Datorită procesului de filtrare a uleiului, durata de viață a echipamentului se prelungește de 5 ori față de un echipament care nu are această funcție.
- aparat menținere la cald cartofi prăjiți – permite păstrarea cartofilor prăjiți la o temperatură ideală pentru mai mult timp, iar totodată aceștia pot fi și condimentați în acest aparat.
- contact grill – se folosește pentru a forma o crustă și pentru a încălzi sandwich-urile.
- aparat pentru kebab – se folosește pentru a coace carnea de kebab, un ingredient din shaorma.
- cuptor de pizza – în cazul în care te gândești să incluzi în meniu și pizza, atunci acest cuptor special trebuie să se regăsească pe lista echipamentelor. Vei mai avea nevoie și de câteva utilaje complementare, cum ar fi malaxorul de pizza, care frământă aluatul, și masa specială de pizza cu blat de granit, prevăzută cu vitrină rece cu cuve pentru ingrediente.
- rotisor de pui – dacă luăm în considerare un flux mare de comenzi, atunci vei avea nevoie de un echipament care permite coacerea unui număr mare pui în același timp. Un accesoriu de care să ții cont atunci când achiziționezi un astfel de echipament este tija specială, pentru coacerea puiului și a pulpelor. În cadrul fast-foodurilor mari, acest aparat începe să fie înlocuit de cuptoarele gastronomice, care sunt niște aparate polivalente, în care se pot prepara pui la rotisor, grătare etc.
- hotă peste toate aceste echipamente – îți recomandăm o hotă cu motor exterior, care va elimina mai bine fumul și mirosurile produse în urmă pregătirii alimentelor.
Zona de montare mâncare: aici se folosesc în general mese tip dulap cu uși glisante, pe care se montează produsul final, iar în dulap, pe dedesubt, se țin ambalajele de servire. Pe lângă acest echipament, vei mai avea nevoie de o vitrină frigorifică de banc pentru ingrediente și o vitrină caldă pentru menținerea unei temperaturi ideale ale preparatelor.
Zona de servire: în general, sistemul de servire al fast-foodurilor se face la geam, însă aici depinde de tine dacă vrei să oferi posibilitatea clienților să mănânce și în local. Atunci când pornești cât mai bine informat pe drumul antreprenoriatului, îți va fi mult mai ușor să îți organizezi afacerea. Chiar dacă această listă poate părea la o primă vedere destul de complexă, doar tu poți știi cu exactitate care dintre aceste echipamente îți sunt necesare. Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi.