Jobul de Chef – Cum ajungi de la bucătar la chef

Jobul de Chef – Cum ajungi de la bucătar la chef

Publicat pe 02 decembrie 2021

Atunci când pasiunea pentru zona gastronomică se concretizează într-un loc de muncă, cu siguranță îți va face plăcere ca zi de zi să te îndrepți spre localul unde încânți papilele gustative ale oamenilor cu diverse preparate. Job-ul de bucătar este destul de complex, căci din mâinile tale sunt create experiențe savuroase pentru oameni, care aleg să meargă într-un restaurant să ia masa. Însă, atunci când vrei să treci la următoarea etapă, să primești titlul de bucătar chef, trebuie să parcurgi câțiva pași, pe care i-am descris în continuare.

Bucătar vs. Bucătar chef

Înainte de toate, fie că ești la început sau deja cunoști toate aspectele care înglobează acest job, este important să înțelegi foarte bine diferențele între cei doi termeni.

Un bucătar are ca responsabilitate principală prepararea mâncărurilor care se regăsesc în meniu. Acesta urmărește rețele deja bine stabilite, astfel că trebuie să se concentreze doar pe partea de gătit. În subordinea lui poate intra un ajutor de bucătar, la nevoie. Bucătarul răspunde și el, la rândul lui, unui bucătar chef.

Un bucătar chef este o persoană mai avansată din punct de vedere al experienței și al cunoștințelor acumulate pe parcursul timpului. Acesta concepe meniul, se gândește care e rolul fiecărui ingredient, cum poate crea o poveste în jurul unui preparat și, per total, are o responsabilitate mult mai mare în bucătărie.

Care este parcursul unui bucătar?

Atunci când îți dorești o carieră, și nu un simplu job care să îți asigure un venit de moment, este ideal să începi cu începutul. Astfel, pentru a ajunge bucăta chef, trebuie să pășești în acest domeniu ca ajutor de bucătar. În acest fel vei acumula experiență și vei putea observa cum se gătesc preparatele, să înveți despre diverse tehnici și așa mai departe.

Pentru a fi sigur că vei avea parte de cele mai bune ”lecții”, alege un local care are în echipă bucătari iscusiți, de la care vei avea ce să înveți. Ai răbdare, iar în paralel învăță pe cont propriu cât de mult poți. Nu ai nevoie de o calificare, însă câteva cursuri acreditate în portofoliu cu siguranță îți vor fi de folos. În mod firesc, după ce reușești să avansezi, să profesezi ca bucătar, vei avea mult de muncă pentru a primi titlul de chef, însă ambiția te va conduce spre cele mai bune rezultate.

Ce cursuri trebuie să faci pentru a ajunge bucătar chef?

În momentul în care îți propui să treci la următorul nivel, cel de bucătar chef, există câteva cursuri care te pot ajuta în acest sens. Uneori, faptul că ai stat doar pe lângă un chef, nu te poate pregăti suficient să faci și tu un pas în față. Un chef are de obicei cel puțin o diplomă culinară.

Pentru a deveni un bucătar de succes, nu vei avea nevoie doar de experiență, ci și de deschiderea pentru a învăța lucruri noi. Trebuie să fii perseverent și să ai calități de leader, deoarece trebuie să ții cont și de faptul că vei gestiona o întreagă echipă în bucătărie. Astfel, dacă alegi să urmezi câteva cursuri, chiar și cele axate pe dezvoltare personală te vor ajuta.

Unde sunt cele mai bune școli culinare din lume?

Unii dintre cei mai buni bucătari chefi din lume nu au avut doar pasiune pentru arta culinară, ci și o educație foarte bună. În acest sens, există câteva școli prestigioase internaționale, care te pot pregăti pentru a deveni cu adevărat un bucătar chef de excepție.

Printre cele mai cunoscute astfel de școli se numără: ”Panglica albastră” (Le Cordon Bleu), Institutul Culinar Al americii (The Culinary Institute of America), Institutul Culinar Francez (The French Culinary Institute) și Centrul European Culinar DCT.

Ambiția și perseverența cu siguranță îți vor aduce un plus atunci când îți propui să avansezi în carieră. Dacă ești deja pasionat de acest domeniu, mai ai nevoie doar de îndrumare și eventual câteva cursuri pentru a începe să te modelezi pe acest drum. Noi îți dorim mult succes și sperăm că informațiile noastre ți-au fost de folos.