Istoria mașinilor de spălat rufe

În prezent, avem atât de multe lucruri la îndemână, încât nici nu ne-am putea imagina viața noastră altfel. Spălatul rufelor este una dintre activitățile pe care le facem în mod firesc, în confortul propriei locuințe, fără să depunem prea mult efort. Acum ne bucurăm de tot ceea ce înseamnă tehnologie și inovație, însă dacă ne uităm puțin în spate, mașina de spălat, electrocasnicul de care nu am putea acum să ne despărțim, nu a existat.

Chiar de la începuturile civilizației, oamenii s-au preocupat de aspectul îngrijirii rufelor, adaptându-se posibilităților de atunci. Pe vremuri, spălatul rufelor înseamnă un drum la râu, unde femeile depuneau o muncă considerabilă, prin care rufele sau lenjeriile erau poziționate pe plăci de lemn și frecate cu nisip. După spălare, urma o parte și mai grea, care implica stoarcerea acestora și lovirea cu bâte de lemn pentru a scoate surplusul de apă. Săpunul a venit și el mai târziu, care a redus efortul depus de femei, deoarece avea proprietatea de a îndepărta petele într-un mod mult mai ușor.

Primii pași spre schimbarea acestei activități au venit odată cu invenția concepută de Jacob Christian Schäffer, un neamț care a reușit să conceapă un aparat acționat mecanic, în anul 1767. Această mașină era formată dintr-un butoi de lemn cu capac prin care era introdus un cilindru de lemn ce avea la capăt niște piciorușe. La capătul din exterior, acest cilindru dispunea de un mâner ce trebuie învârtit manual, astfel încât hainele să se învârtă la interior și să fie spălate. Totuși, un proces prin care să fie stoarse hainele încă nu exista. Acesta a venit mai târziu, tot prin secolul XVIII, sub forma unei prese din lemn, din doi cilindri, care se roteau și presau astfel hainele.

Secolul XX a adus o îmbunătățire semnificativă în această arie, anul 1907 fiind anul în care Alva J. Fisher a adus cea mai mare inovație, și anume, mașina de spălat electrică denumită Thor. Aceasta avea în interior un cilindru perforat rotativ și o cuvă cu apă. După 8 rotații, această mașină inversa sensul, astfel încât să nu permită hainelor să se adune. Pe acest principiu funcționează și mașinile de spălat din zilele noastre.

Doar mai târziu, prin anii 1930, aceste mașini au devenit automatice, despre care se putea spune, în sfârșit, că implică minimul de efort. Acestea au venit cu o serie de îmbunătățiri și funcții, inovații care au permis oamenilor să își aleagă diverse programe de spălare. Prin 1980, evoluția s-a concentrat pe aspecte care țin mai multe de economisirea energiei electrice sau gradul lor de rezistență în timp.

În prezent, una dintre companiile care s-a remarcat pe parcursul anilor din punct de vedere al evoluției în materie de mașini de spălat, este Electrolux. Pornind de la mașinile acționate cu manivelă, la cele cu microprocesor de azi, această companie a reușit să aducă o serie de inovații făcute de om pentru om.

Anii de după război au reprezentat un punct de reper important pentru dezvoltarea companiei în această direcție. În anul 1951, Electrolux iese pe piață cu prima mașină de spălat casnică, cu modelul W 20. Mai târziu, în anul 1961, a apărut modelul Elux-Miele 505, care a adus numeroase schimbări. Aceasta a fost prima mașină de spălat complet automată a acestei companii, care a oferit posibilitatea oamenilor de a-și alege programul de spălat, o ușă securizată și un termostat. Mai mult de atât, întreg procesul de spălare se realiza în doar 62 de minute.

Inovațiile și îmbunătățirile nu s-au oprit aici. În anul 1986 a fost introdusă o nouă tehnologie prin intermediul căreia cantitatea de apă s-a putut regla în funcție de sarcină. A apărut și uscătorul Iron Aid, care a fost primul uscător de pe piață prin intermediul căreia hainele nu mai trebuiau călcate. La fel, a fost introdus Power Jet, un jet puternic de apă situat în sertarul unde se pune detergent, astfel încât să curețe zona. Gentle Care Drum a fost un program special introdus pentru hainele care aveau nevoie de îngrijire specială.

Astfel, oamenii au început să observe din ce în ce mai mult cum produsele din această gamă reușesc să răspundă cu promptitudine nevoilor lor. Noua generație de mașini de spălat Electrolux se bucură acum de o performanță sporită și asigură o bună curățare a textilelor. Acum putem vorbi și de o gamă profesională, mult mai avansată.

Din portofoliul nostru face parte și gama Electrolux Professional Suedia, o gamă care pune la dispoziție mașini de spălat, în trei categorii: mașini de spălat cu turație mare de stoarcere, mașini de spălat cu turație medie de stoarcere și mașini de spălat cu turație normală de stoarcere. Acestea au un consum mai redus de energie și un zgomot mai scăzut, în funcție de capacitatea pe care o au. La fel, acestea pot avea o încălzire electrică, pe abur, sau pot fi neîncălzite. Aici poți descoperi mai multe despre aceste produse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *