Domeniul horeca este în plină ascensiune, fie că vorbim de restaurante, pensiuni, cafenele, iar acest lucru se datorează cererii mari a consumatorilor în acest sector. Creșterea numărului de afaceri din horeca este un indicator excelent care ne arată că există un interes mare și că dezvoltarea unui astfel de business poate să îți aducă și ție un real succes. Chiar dacă ai fi tentat să crezi că nu mai ”există loc” pe piață, să știi că asta depinde doar de modul în care pornești afacerea și cui te adresezi.
Dacă ești la început cu cercetarea pieței, noi îți propunem 3 idei de afaceri mici în horeca și ce presupun acestea ca plan de înființare.
Cafenea
Ce presupune deschiderea unei cafenele?
Deschiderea unei cafenele este o afacere profitabilă deoarece acoperă una dintre cele mai mari nevoi ale consumatorilor. Cafeaua nu este un produs care este achiziționat ocazional ci, din contră, zilnic. Din ce în ce mai mulți consumatori preferă să servească o cafea de specialitate to go sau chiar în locație. Ultimele statistici arată că în orașele mari europene, există o cafenea la 300 de locuitori însă, în România, există o cafenea abia la 2000 de locuitori. Astfel, piața încă este deschisă pentru astfel de afaceri.
Care sunt pașii principali pe care trebuie să îi urmezi:
- Stabilirea bugetului pentru investiție
- Realizarea unui plan de afaceri
- Obținerea investiției
- Identificarea locației ideale
- Contractarea furnizorilor
- Găsirea angajaților potriviți
Investiție inițială pentru o cafenea
Pentru a-ți face o idee, o investiție într-o cafenea poate să varieze între 50.000 de euro și 200.000 de euro. Aici depinde foarte mult dacă îți dorești să vinzi doar cafea to go, sau îți dorești ca oamenii să aibă și un loc unde să o savureze, ce fel de cafea vei servi, nivelul de experiență al angajaților, echipamentele pe care le vei alege și așa mai departe.
Marja de profit pentru o cafenea
Într-o astfel de afacere, adaosul comercial poate să se ridice chiar și la 100%, ceea ce înseamnă ca profitul tău poate să fie pe măsură. Prețul unei cafele poate să pornească de la 4-5 lei și poate să depășească, în funcție de sortiment, chiar și 16 lei.
Sandwich Shop
O altă idee profitabilă din horeca pe care o poți implementa și tu este deschiderea unui sandwich shop. Timpul este din ce în ce mai prețios pentru oameni astfel că, aceștia preferă de multe ori să își achiziționeze mâncarea la pachet. Un sandwich este o alegere des întâlnită deoarece este la îndemâna oricui. La fel ca în cazul cafenelelor, chiar dacă în prezent există multe afaceri pe această nișă, piața nu este suprasaturată, deoarece există întotdeauna loc pentru astfel de locații care reușesc să satisfacă o nevoie de bază a consumatorului.
La fel ca în cazul deschiderii unei cafenele, pașii pe care trebuie să îi urmezi sunt la fel:
- Stabilirea bugetului pentru investiție
- Realizarea unui plan de afaceri
- Obținerea investiției
- Identificarea locației ideale
- Contractarea furnizorilor
- Găsirea angajaților potriviți
Investiție inițială pentru un sandwich shop
Planul de afaceri te va ajuta mult pentru a-ți da seama care este suma necesară deschiderii unui astfel de local. Dacă te orientezi spre un sandwich shop mai mic, nu vei avea nevoie de atât de multe echipamente pentru fast-food, astfel că investiția în această direcție ar trebui să se încadreze într-un buget de 15.000 de euro. Pe lângă aceasta, mai intervin costuri ce țin de închirierea spațiului, salariile pentru angajați, diverse taxe, achiziționarea de produse și așa mai departe.
Marja de profit pentru un sandwich shop
Adaosul unui produs depinde de mai mulți factori, precum poziționarea locației, produsele pe care le folosești și așa mai departe. Aici, planul de afaceri îți va oferi o perspectivă mai clară referitoare la prețul pe care ar trebui să îl pui produselor pe care le vinzi. Pentru un sandwich, adaosul poate să fie chiar mai sus de 100% dacă alegi să pui mare accent pe calitatea produsului.
Cazări prin Airbnb
Cum se procedează?
Airbnb este în momentul de față una dintre cele mai cunoscute platforme prin intermediul căreia poți oferi o proprietate pe care o deții în chirie, atât pentru o perioadă scurtă, cât și pentru o perioadă lungă, în regim hotelier. Această platformă de homesharing este o variantă care ar putea să îți aducă un profit semnificativ dacă ai o proprietate pe care nu o folosești și pe care ești dispus să o închiriezi.
Dacă această idee sună din ce în ce mai bine, să știi că pașii pe care trebuie să îi faci nu sunt deloc complicați:
- Creezi un cont în platformă prin care devii gazdă
- Selectezi tipul proprietății pe care îl oferi (o cameră, apartament, casă etc.)
- Completezi facilitățile de care dispune proprietatea
- Stabilești regulile casei
- Încarci un set de fotografii cu proprietatea
Investiție inițială pentru cazări prin Airbnb
Aici depinde de tine dacă îți dorești să mai investești în proprietate sau nu. În funcție de oraș, piața poate fi destul de competitivă, însă publicul este destul de variat. Atunci când proprietatea se prezintă cu un design modern și cu facilități extra față de alte cazări, șansele ca tu să o dai în chirie, chiar dacă la un preț mai mare, cresc considerabil. Chiar dacă nu dispui de un buget în această parte, încearcă să te axezi pe mici detalii care vor face diferența.
Marja de profit pentru cazări prin Airbnb
Platforma Airbnb percepe un comision de 3% pentru fiecare tranzacție de închiriere finalizată. Pe lângă asta, vei mai avea un impozit de 16% de plătit către stat, alături de alte cheltuieli firești, precum consumul de apă, gaz și curent. Prețul ar trebui să fie stabilit în funcție de multe criterii, precum locația, facilitățile și modul în care arată per total proprietatea. Analizează celelalte proprietăți din oraș care sunt listate pe Airbnb pentru a putea contura un preț care să te avantajeze.
Atunci când intri pe drumul antreprenorial, este important să îți alegi o nișă pe care să te simți confortabil și care să îți facă munca mai ușoară. Vei învăța o mulțime de lucruri pe parcurs astfel că, nu trebuie să îți faci probleme pentru faptul că încă nu ai experiență. Sperăm că am reușit să te inspirăm cu informațiile din acest articol și că ți-am răspuns la câteva întrebări.