Echipamente profesionale Horeca: pe gaz sau electrice?

Echipamente profesionale Horeca: pe gaz sau electrice?

Echiparea unei bucătării comerciale este locul unde va merge, cel mai probabil, cea mai mare parte din investiție, motiv pentru care este important să decizi care sunt cele mai bune opțiuni pentru afacerea ta. Fie că ești la început de drum, sau te gândești să te reorientezi spre alte echipamente, noi îți prezentăm azi o caracteristică importantă a acestora și anume, tipul alimentării, care poate fi pe gaz sau electric.

Înainte să aprofundăm acest subiect, este important să știi că un echipament din horeca va avea o singură sursă de incalzire, fie incalzire pe gaz, fie incalzire electrica. Totuși, ca să funcționeze, unele utilaje cu alimentare pe gaz au nevoie și de curent electric, cel mai cunoscut exemplu fiind centrala pe care o avem majoritatea în casă. Așadar, în general, echipamentele pe gaz au și alimentare electrică pentru acționare mecanică, care comandă aprinderea sau stingerea focului.

Acestea sunt cele mai des întâlnite tipuri de echipamente, însă mai există și excepții, precum echipamente care au incalzire pe aburi (unele modele de marmite) sau incalzire cu lemne (unele modele de cuptoare de pizza).

Alegerea tipului de alimentare a echipamentelor profesionale horeca

În primul rând, vei ține cont de utilitățile existente în spațiul în care îți vei desfășura activitatea. În al doilea rând, ar trebui să te orientezi după soluția cea mai economică, care în prezent este gazul.

Înainte de orice achiziție, trebuie să te asiguri că tipul energiei pe care îl alegi este disponibil, căci există, de exemplu, localități care nu sunt conectate la rețeaua de gaz. Pe lângă acest aspect, mai trebuie să iei în considerare și puterea disponibilă la locatia de functionare. Uneori, se fac mixaje de echipamente deoarece, în unele situații, puterea electrică disponibilă poate fi limitată la o anumită locație, iar suplimentarea acesteia implică costuri foarte ridicate. Astfel, în anumite caz, se recomandă achiziționarea unor echipamente pe gaz și altele care funcționează electric.

Există cazuri când aceste diversificări ale echipamentelor se recomandă din motive ce țin de siguranță, căci există situații în care intervin probleme ce țin de gaz, adică avarii sau, uneori, pe timp de iarnă, presiunea scăzută a gazului.

Un alt lucru important pe care trebuie să îl știi este că există diverse soluții tehnice pentru același tip de încălzire. De exemplu, mașinile de gătit electrice se regăsesc sub 3 modele diferite: cu plite electrice, cu plite vetroceramice sau cu inducție. În acest caz, mașinile cu inducție sunt cele mai eficiente, oferind un randament de cca. 90% de transformare a energie în căldură, față de cca. 40% pentru variantele cu plită electrică. Nu în ultimul rând, sunt extrem de rapide, însă și prețul de achiziție este mai mare.

Dacă te interesează o precizie cât mai exactă a temperaturii, atunci îți recomandăm să alegi varianta echipamentelor electrice. De exemplu, în cazul cuptoarelor gastronomice, chiar dacă variantele pe gaz devin din ce în ce mai convenabile, există încă o diferență între variantele de cuptoare electrice si cele pe gaz din punct de vedere al performanței.

Calitatea preparatelor în funcție de tipul de incalzire al echipamentelor profesionale Horeca

În majoritatea cazurilor, nu se va distinge o diferență de gust între produsele preparate cu echipamente electrice sau cu echipamente pe gaz.

O excepție ar putea fi grătarul, despre care putem spune că aromele provenite în urma preparării la gaz sunt mult mai savuroase, mai ales dacă e vorba despre un grătar cu rocă vulcanică. Un alt exemplu este pizza coaptă în cuptoarele pe lemne, care capătă o aromă mult mai autentică când este gătită în acest mod.

Calitatea preparatului final va depinde întotdeauna de calitatea materiei prime, de calitatea conservării,de iscusința bucătarului si, nu in ultimul rand, de calitatea echipamentelor (viteza si precizia gatirii, uniformitatea coacerii, etc).  Deci, nu depinde in mod sesizabil de tipul de incalzire al echipamentelor.

Calitatea mâncării nu înseamnă doar gust, ci și siguranță. Din ce în ce mai multe echipamente se produc cu programatoare HACCP sau alte sisteme de control al siguranței produsului finit.

Viteza de preparare în funcție de tipul alimentării

Echipamentele pe gaz, precum mașinile de gătit, plitele și grătarele sunt mai rapide în general. Totuși, este important de precizat faptul că mașinile de gătit electrice cu inducție sunt o excepție, acestea fiind cele mai rapide din întreaga gamă de echipamente de gătit.

Dacă vorbim despre viteza de preparare, contează mult și anumite detalii tehnice care pot face diferența. De exemplu, echipamentele de gătit Electrolux Professional sunt dotate standard cu arzătoare ”tip floare”, care dirijează căldura pe verticală. Din acest motiv, viteza de gătire pentru același produs este aproape de 2 ori mai mare comparativ cu cele cu arzătoare clasice.

În funcție de profilul afacerii pe care îl ai sau pe care urmează să îl deschizi, lucrurile stau puțin diferit. De exemplu, în cazul unei spălătorii, există 3 tipuri de echipamente cu surse de alimentare diferite:

  • Încălzire electrică: este cea mai la îndemână și cea mai recomandată variantă pentru spălătoriile mici, deoarece sunt ușor de pregătit toate utilitățile necesare instalării și funcționării echipamentelor.
  • Încălzire pe gaz (doar pentru uscătoare și calandru, nu și pentru mașinile de spălat): recomandată pentru spălătoriile medii, unde deja consumurile electrice devin foarte mari pentru uscătoare și calandre. Desigur, acest lucru implică și amenajarea corespunzătoare a spațiului, proiect de gaz, rețea de gaz – toate acestea se fac cu firme autorizate ANRG.
  • Încălzire pe aburi: este cea mai recomandată modalitate de încălzire (productivitate dublă față de gaz sau electric). Totuși, costurile de amenajare a spațiului cresc semnificativ, fiind nevoie de generatoare de aburi dedicate, care implică un spațiu dedicat, o persoană dedicată și o investiție destul de mare. Se recomandă doar la spălătoriile de capacitate mare.

Sperăm că am reușit să acoperim în acest articol toate informațiile de care ai avut nevoie pentru a face cea mai bună achiziție. Dacă ai orice fel de întrebări sau curiozități, ne poți contacta aici. (https://www.sdsgroup.ro/contact )