Diferentele dintre hotele casnice si hotele HoReCa

Indiferent daca este vorba de o bucatarie profesionala sau una casnica, unul dintre lucrurile cele mai importante de luat in considerare atunci cand va instalati echipamentele pentru bucatarie este tipul de hota pe care il veti folosi.

Hotele sunt folosite in bucatarii pentru a absorbi aburii, fumul, mirosurile neplacute din acestea rezultate in timpul gatitului. Exista pe piata urmatoarele tipuri de hote de bucatarie:

Hote cu evacuare externa

Sunt cele mai comune pe piata, insa datorita faptului ca acestea scot aburul si mirosurile in afara bucatariei prin o teava de evacuare, acestea trebuiesc montate intr-un spatiu al bucatariei care sa permita acest lucru.

Hote cu recirculare a aerului

Hota cu recirculare aer se poate amplasa practic oriunde pentru ca dispozitivul nu este legat de o gura de aerisire. Modul in care functioneaza acestea se bazeaza pe un proces de recirculare prin care aerul din bucatarie este filtrat incontinuu.

Pentru variantele casnice exista de asemenea si hotele mixte de bucatarie. Acestea sunt o combinatie a celor doua tipuri de mai sus ele putând fi folosite în funcţie de nevoile de moment atât ca hote filtrante cu recircularea aerului cât şi ca hote cu evacuarea aerului din bucătărie, comutarea intre cele doua realizandu-se cu ajurolul unei clapete.

Tinand cont de faptul ca in general echipamentele de bucatarie profesionala sunt mult mai puternice si mai mari decat cele casnice, hotele de restaurant sunt fabricate din materiale mai dure, ceea ce le fac mult mai rezistente.

Cel mai important aspect, care face diferenta intre o hota profesionala folosita in horeca si o hota de bucatarie casnica, este puterea de absorbtie. Hotele profesionale horeca au o capacitate de absorbtie mult mai mare ce capteaza aburul, fumul, grasimile si aerul cald emanat in zona unitatilor de preparare prin procesele termice la care sunt supuse alimentele precum aragaz, plite, cuptoare sau gratare.

Hotele profesionale horeca vin in diferite marimi si stiluri in functie de forma, putere si amplasament.

  • Hote de perete

Se monteaza deasupra echipamentelor profesionale de gatit, pe peretele restaurantului si acestea se realizeaza in diferite dimensiuni in functie de ce utilaje exista in componenta liniei de bucatarie .

  • Hote centrala

Se gasesc in locatiile cu bucatariile pozitionate in centru, tip insula, departe de pereti si cu acces la zona de lucru pe ambele parti.

  • Hote piramidale

Se monteaza pe tavanul bucatariei deasupra echipamentelor de gatit si au forma unei piramide.

  • Hote tip snack

Sunt fabricate special pentru bucatarii tip fast food.

La alegerea hotei potrivite, in cazul hotelor casnice, acestea sunt alese dupa propriile preferinte, in functie de cat de mult se gateste. In schimb in domeniul horeca, puterea hotelor trebuie calculata de un profesionist in sisteme de ventilatie, in functie de volumul de aer din incinta, fluxul de lucru si domeniul de activitate.

Fiind o instalatie complexa, pentru a asigura eficienta acestor echipamente de bucatarii profesionale, echipa SDS Group va pune la dispozitie o echipa de profesionisti care va vor ajuta cu montarea si instalarea acestor echipamente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *