Cum sa infiintezi o spalatorie/curatatorie profesionala?

Cum sa infiintezi o spalatorie/curatatorie profesionala?

Afacerile de tip spalatorie/curatatorie profesionala sunt in continua crestere, datorata in mare parte cerintelor crescute venite din partea persoanelor fizice, dar si a dezvoltarii pietei de operatori comerciali (spitale, hoteluri, restaurante, industria si anumite servicii care utilizeaza uniforme de lucru, etc). Fie ca vorbim de o curatatorie ecologica sau de una chimica, investitia initiala este una semnificativa, iar pe langa aceasta trebuie sa luati in considerare si costurile consumabilelor (consum energie, detergenti si adjuvanti, instrumente finisare, ambalare, etc) .

La deschiderea unei curatatorii trebuie sa tineti cont de urmatoarele etape:

 • Obtinerea tuturor aprobarilor necesare deschiderii unei afaceri de acest tip. In primul rand, trebuie sa infiintati o societate cu cod CAEN 9601 -Spalarea si curatarea (uscata) articolelor textile si a produselor din blana. Pentru obtinerea Certificatului de inmatriculare a societatii este necesara intocmirea unui dosar, care trebuie sa cuprinda: dovada rezervarii de denumire a societatii, dovada actului de spatiu, declaratie pe proprie raspundere a asociatilor si administratorilor, cazierele fiscale ale acestora, specimen de semnatura, dovada depunerii capitalului social, actul constitutiv al societatii (pentru mai multe detalii legate de inmatriculare va rugam sa vizitati site-ul Oficiului National al Registrului Comertului – onrc.ro). Dupa obtinerea certificatului trebuie sa va inregistrati la Administratia Financiara si apoi sa urmati procedurile legale pentru obtinerea autorizatiilor de mediu si a avizului de la gospodarirea apelor;
spalatorie/curatatorie profesionala
spalatorie/curatatorie profesionala
 • Alegerea spatiului potrivit pentru o spalatorie profesionala

  Pentru o spalatorie/curatatorie profesionala este necesar sa aveti un spatiu care sa acopere 2.5 m2 per kg de rufe preconizat ca va fi spalat pe ora. Pentru curatatoriile ecologice care se adreseaza in special populatiei, este necesar un spatiu de aproximativ 40-50 m2, iar pentru cele chimice veti avea nevoie de aproximativ 60-70 m2. De asemenea, trebuie sa alegeti un spatiu plasat intr-o locatie cu vad comercial important.

Daca doriti sa va adresati in special populatiei, centrele comerciale reprezinta cele mai bune spatii pentru amplasarea unei curatatorii. In cazul in care doriti sa va adresati operatorilor comerciali veti avea nevoie de un spatiu mare, cu acces si parcare pentru autoutilitarele care vor efectua transportul catre si de la curatatorie, conform rulajului si necesarului de aprovizionare/livrare. In alegerea spatiului trebuie sa tineti cont si de faptul ca va trebui sa respectati anumite fluxuri/ circuite  aferente rufelor muradere si a celor curate, impuse de Directia de Sanatate Publica;

 • Alegerea echipamentelor pentru o curatatorie profesionala

   Pentru indeplinirea acestui pas trebuie sa aveti in vedere in primul rand, utilitatile de care dispuneti in locatie (electric sau gaz) precum si puterea electrica instalata. In functie de tipul de spalatorie/curatatorie profesionala pe care doriti sa il infiintati: chimica sau ecologica, veti avea nevoie de mai multe echipamente. Costul investitiei initiale in echipamente pentru o curatatorie chimica poate fi cuprinsa intre 50 000 € si 70 000 € plus TVA, iar pentru o curatatorie ecologica costul initial poate fi cuprins intre 35 000 € si 45 000 € plus TVA. De exemplu, pentru o curatatorie ecologica ce foloseste sistemul lagoon Advenced Care, veti avea nevoie de urmatoarele echipamente:

  • Masina de scos pete cu vacuum;
  • Masina de spalat rufe cu turatie mare de stoarcere de 6 kg;
  • Uscator de rufe electric de 6 kg;
  • Masina de spalat rufe cu turatie mare de stoarcere de 18-20 kg;
  • Uscator de rufe de 15,5-19,4 kg;
  • Doua sisteme de dozare eficienta a detergentului (pentru a reduce costurile cu consumabilele);
  • O masa de calcat special apentru Wet Cleaning cu boiler incorporat;
  • Manechin specializat Wet Cleaning;
  • Masina de ambalat;
  • Conveyor;
  • Trei carucioare pentru transport si depozitare;
  • Patru standere profesionale.
 • Personalul pe care il veti angaja pentru spalatorie

  Trebuie sa acordati atentie sporita in alegerea personalului. Desi lucrul intr-o curatatorie nu presupune o calificare speciala a tuturor operatorilor, acestia trebuind doar sa urmeze intocmai pasii fluxului tehnologic, oferit de vanzatorul sau producatorul echipamentelor, este totusi nevoie ca o parte din angajatii curatatoriei sa aiba o buna experienta de specialitate, precum si abilitati de a lucra cu publicul.

Avantajele curatatoriei: numar redus de echipamente; grad ridicat de automatizare; permite functionarea 24 ore; chetuieli reduse de intretinere.

Probleme posibile: nerespectarea instructiunilor de lucru ale producatorului echipamentelor sau a consumabilelor si personal fara experienta, pot determina defectiuni ale utilajelor sau deteriorarea rufelor in procesul de curatare, care pot implica costuri suplimentare considerabile.

O spalatorie/curatatorie profesionala reprezinta o afacere care amplasata in locul potrivit, si condusa cu o preocupare deosebita pentru satisfacerea cerintelor clientilor, cu un raport calitate-pret responsabil si corect, poate aduce un profit considerabil. Antreprenorii dispusi sa investeasca seriozitate, timp, si capital intr-o astfel de afacere isi pot recupera rapid investitia.

Echipamente profesionale Electrolux

Curatatorie Chimica