Cum poate contribui designul ergonomic al bucătăriei la creșterea profitului?

Cum poate contribui designul ergonomic al bucătăriei la creșterea profitului?

Publicat pe 04 februarie 2022

Designul ergonomic este uneori trecut cu vederea atunci când se planifică o nouă bucătărie profesională sau cand se aleg echipamentele. Când vine vorba de a decide ce să se cumpere, în domeniul profesional sau industrial, caracteristicile de vârf ale echipamentelor sunt de cele mai multe ori privite mai degrabă din punct de vedere al prețului decât ca un stimulent de performanță.

Este acest lucru adevărat? Ar trebui designul ergonomic al bucătăriei să devină un punct de interes în procesul de cumpărare?

„Eficiența” și „rentabilitatea” sunt aproape una și aceeași într-o bucătărie profesională, ceea ce înseamnă că profiturile pot fi crescute daca la proiectarea bucătăriei este luată în considerare amplasarea ergonomică a echipamentelor.

Cel mai bun mod de a lua în considerare această problemă este de a enumera modalitățile în care o abordare ergonomică crește profitabilitatea, pentru a ușura evaluarea. Ergonomia poate crea profitabilitate prin:

  • Reducerea costurilor de funcționare
  • Creșterea productivității
  • Reducerea erorilor, a riscurilor și a risipei
  • Reducerea timpului de nefuncționare a fluxului de lucru cauzat de accidentări și concedii medicale

Înainte de a alege un nou aparat, este o idee bună să faceți câteva analize și să stabiliți economiile și/sau riscurile reduse legate de ergonomia echipamentului. Acest lucru permite o comparație între prețul cerut inițial și creșterea așteptată a profitabilității. Este important să luați în considerare această creștere pentru întreaga durată de viață proiectată a echipamentului în sine: plătiți pentru echipament o dată, dar il folosiți pentru o perioadă lungă de timp.

În acest moment Electrolux Professional este singurul producator ce a obținut certificare ERGOCERT (4 stele) pentru echipamentele profesionale de top, atât pentru bucătarie, cât și pentru spălătorie. Cuptoarele inteligente SkyLine de la Electrolux Professional oferă operatorilor săi și clienților:

  • Ușurință în utilizare și o experiență perfectă datorită echipamentelor interconectate.
  • Poziţionarea optimă a punctelor de control, reducând la minim efortul fizic de a lucra cu echipamentul.
  • Vizibilitatea optimă a alimentelor care se gătesc, datorită unui sistem optimizat de poziție și iluminare, reducând efortul de vedere.
  • Mânere cu design ergonomic, care permit deschiderea ușilor în orice condiție.
  • Recomandări ergonomice, sugerând de ex. poziţionarea optimă a alimentelor în cavitate conform greutatea acestora, pentru a îmbunătăți experiența generală a utilizatorului.

Designul ergonomic al bucătăriei poate ajuta la reducerea timpului de nefuncționare a fluxului de lucru

Designul ergonomic al bucătăriei sau echipamentele de bucătărie proiectate ergonomic pot oferi noi modalități de a face aceleași lucruri, ceea ce permite introducerea de noi rutine în fluxul de lucru existent al bucătăriei. Aceste aparate pot face o anumită sarcină mai ușor și/sau mai rapid de îndeplinit, reducând astfel timpul și/sau nivelul de expertiză necesar pentru a o opera.

Amplasarea ergonomică a echipamentelor în bucatarie ajută personalul în a face cât mai puțini pași și să nu facă mișcări care stresează sistemul muscular sau sistemul osos. Acest lucru se realizează prin:

  • Utilizarea anumitor echipamente care ajuta la acest lucru: baze frigorifice (astfel încât bucatarul să nu piardă timp și energie mergând tot timpul la frigiderele amplasate în alte părti ale bucatariei), elemente neutre in blocul termic (pe care se pot pune direct diverse oale și cratițe, fară să fie nevoie să se întoarcă pentru a pune oala pe o masă din spate), etc.
  • Optimizarea amplasării echipamentelor în bucătărie – fluxul trebuie sa fie atât corespunzator normelor în vigoare, cât și efficient. Exemple: distanta optimă între mesele de lucru și blocul termic, distanța optimă între echipamentele frigorifice și blocul termic, etc.

Ergonomia sporește profitabilitatea deoarece are un impact asupra tuturor aspectelor unei bucătării profesionale, adică chiar modul în care personalul din bucătărie operează, se mișcă și interacționează cu întregul set de echipamente și între ele. Ajută la creșterea calității fluxurilor de muncă și a vieții profesionale, prevenind și reducând accidentările și concediile medicale.

Intervențiile ergonomice pot reduce tulburările musculo-scheletice legate de muncă (WMSD) cu 59%, o scădere medie de 75% a concediilor medicale și o creștere cu 25% a productivității.

Designul ergonomic al bucătăriei poate ajuta la reducerea erorilor, a riscurilor și a deșeurilor

Într-o bucătărie profesională proiectată ergonomic, echipamentele sunt indispensabile. Acestea sunt programabile sau controlate de la distanță, ajutându-vă să reduceți erorile, riscurile și risipa.

Acest lucru are 2 efecte principale asupra profitabilității:

  • Senzorii, semnalele și programele eficientizează procesele și chiar schimburile între aparate
  • Nevoia de monitorizare este optimizată.