Cum începi proiectarea unei bucătării profesionale

Cum începi proiectarea unei bucătării profesionale

Publicat pe 17 iunie 2019

Fie că deschizi un restaurant sau îl reamenajezi pe cel existent, bucătăria joacă un rol crucial. De aceea, primul pas constă în a pune la punct un proiect bine documentat, cu detalii complete.

Bucătăria profesională a unui restaurant de succes trebuie să includă toate echipamentele de care chef-ul și echipa sa au nevoie, astfel încât activitatea să se desfășoare optim, iar investiția să fie recuperată cât mai rapid. Așadar, înainte de toate:

  1. Cunoaște chef-ul
  2. Stabilește meniul
  3. Consultă specialiștii referitor la lista de echipamente
  4. Informează-te asupra legislației aferente.

Implicarea chef-ului in proeiectarea unei bucătării profesionale

Chef-ul are perspectiva de ansamblu asupra activității care se va desfășura în bucătărie, înțelegând cel mai bine necesarul de echipamente și de spațiu. Nu uita, structura restaurantului trebuie să faciliteze fluxul operational, iar cel mai bun cunoscător al acestuia este coordonatorul activității culinare.

Stabilirea meniului

Alcătuiește o listă cu toate felurile de mâncare servite și ingredientele necesare pregătirii lor. Apoi, urmând pașii fiecărei rețete, vei avea o imagine mai clară a echipamentelor necesare și a ordinii utilizării lor.

Evită supraaglomerarea bucătăriei

Tentația de a achiziționa mai multe echipamente decât ai reală nevoie va fi considerabilă. Reia lista echipamentelor și sfătuiește-te cu cei implicați direct în activitate. Cum poți proceda astfel încât fiecare echipament să aibă un grad de ocupare ridicat? Încearcă să găsești raportul optim între resursele consumate (energie, spațiu) și utilitatea fiecărui element de pe listă. Astfel, poți afla care sunt elementele esențiale bucătăriei și de care anume te poți lipsi.

Fii la curent cu legislația în vigoare

Deși în linii generale legislația europeană cu privire la bucătăriile profesionale este standardizată, ia în calcul și amănuntele legislației românești, deoarece îți pot influența anumite aspecte incluse în procesul pregătirii meniurilor. Aici ne referim la: codurile sanitare, securitatea alimentelor, a angajaților, numărul stațiilor de preparare, numărul alimentelor, dimensiunea și nivelul temperaturii recipientelor cu apă caldă.

 

10 elemente esențiale în proiectarea unei bucătării profesionale

Având în vedere varietatea de restaurante care există pe piață, putem intui că vom găsi cu greu bucătării profesionale identice. Totuși, bucătăriile restaurantelor de succes împărtășesc câteva elemente care le asigură buna funcționare.

  • Spațiu eficient și ușor adaptabil
  • Structură simplă
  • Flux operational optim
  • Sănătatea și siguranța alimentelor
  • Utilizarea eficientă a energiei
  • Ventilația potrivită a aerului
  • Igienizarea ușor de realizat
  • Mentenanța regulată a bucătăriei și echipamentelor
  • Echipamente de calitate superioară
  • Tehnologie la standard moderne

Bun, dacă ai bifat deja cele de mai sus, atunci ești pe drumul potrivit. Iată două exemple de layout de bucătărie și din partea noastră.