Bucataria este piesa centrala a oricarui restaurant, cantina sau firma de catering, fiind locul unde alimentele se transforma in preparate savuroase si spectaculoase. Bucataria si spatiile anexe (depozitele, camerele frigorifice, zona de spalat vase) sunt elementele care dau consistenta conceptului de restaurant.
Echiparea unei bucatarii profesionale este unul dintre cele mai importante lucruri care trebuie facute la deschiderea unui spatiu de alimentatie publica, deoarece de cele mai multe ori echipamentele de calitate asigura si preparate de calitate, eficienta si productivitate ridicata.
Principalele etape care trebuie parcurse la dotarea unei bucatarii profesionale sunt:
- Proiectarea fluxului tehnologic in functie de caracteristicile locatiei (numar de portii, numar de locuri la mese si specificul restaurantului) si in conformitate cu reglementarile in vigoare;
- Realizarea proiectului pentru instalatii – apa, canalizare, electricitate, gaze, ventilatie si aer conditionat;
- Executarea proiectului de instalatii pe baza proiectului de flux;
- Achizitionarea de echipamente si produse conform proiectului realizat;
- Montajul echipamentelor de catre departamentul tehnic al firmei furnizoare de echipamente profesionale de bucatarie.
La achizitionarea echipamentelor trebuie tinut cont de specificul restaurantului si de numarul de locuri, astfel veti alege echipamentele care va vor asigura un flux de lucru optim in bucatarie. Principalele echipamente necesare intr-o bucatarie profesionala sunt dulapurile frigorifice pentru congelare si refrigerare, mese refrigerate, echipamente preparare dinamica, blocul termic cu cuptorul gastronomic, echipamentele de spalat vase, echipamente de ventilatie si echipamente neutre.
Materialul de constructie a echipamentelor profesionale de bucatarie este inoxul alimentar (18/10 si 18/0) un aliaj pe baza de fier, crom (minim 12%) si nichel (intre 8.0-10.5), care are ca specificatii clasificate pentru specificul alimentie publica tipul AISI 304 (calitate superioara, cu un continut mai mare de nichel) si AISI 430 (calitate mai slaba, cu un continut mai mic de nichel). Majoritatea producatorilor pot oferi echipamente profesionale de bucatarie atat din inox tip AISI 304, cat si de tipul AISI 430. Diferenta de calitate, se reflecata in mod logic si in pretul final al echipamentului. Cele din inox AISI 430, avand un continut mai mic de nichel, sunt supuse riscului de a rugini, in mediu salin si umed, otelul inoxidabil de tip AISI 304 este un aliaj non-magnetic, cu rezistenta ridicata la factori de coroziune.
Bucataria profesionala se imparte in mai multe sectoare, si anume:
- bucatarie calda, care cuprinde blocul termic ce poate contine echipamente precum: masini de gatit, masini de gatit cu inductie, masini de gatit cu infrarosu, friteuze, plite, plite pentru oale mari, gratare, marmite, tigai basculante, bain marie, echipamente de gatit la joasa temperatura, masini de gatit multifunctionale, masini de gatit paste, incalzitoare cartofi si cuptorul gastronomic inteligent cu aburi, care este deosebit de util intr-o bucatarie;
- bucataria rece, care cuprinde echipamentele frigorifice (dulapuri frigorifice de refrigerare sau de congelare, camere frigorifice de refrigerare sau de congelare şi dulapuri de maturare), echipamentele de preparare dinamica si o parte din echipamentele neutre;
- zona de spalare cu spalatoare, masini de spalat vase, pahare sau oale mari;
- la care se adauga, atunci cand este cazul, spatiul pentru patiserie-cofetarie sau pentru preparare pizza.
Calitatea utilajelor si productivitatea lor este conferita de: putere, constructie, otelul inoxidabil folosit, izolatia termica, grad de automatizare si facilitatea igienizarii şi se reflecta proportional in pretul lor.
Este extrem de important ca achizitia echipamentelor de bucatarie profesionala sa se faca de la o firma vanzatoare cu reputatie impecabila pe piata, atat pentru calitatea si originea confirmata a echipamentelor, cat si prin scolarizarea tehnica superioara a inginerilor de proiectare si vanzare. Nu in ultimul rand este recomandabil sa se tina cont si de reteaua si profesionalismul vanzatorului in asistenta tehnica pe perioada de garantie si post-garantie.
Reuşita investitorului într-un restaurant, firma de catering sau orice spaţiu de alimentaţie publică, poate fi garantată numai prin acordarea unei atenţii deosebite, încă de la momentul planuirii investiţiei, continuând cu managementul de fiecare zi al calităţii produselor şi serviciilor oferite.