CE TREBUIE SA TE INTERESEZE CEL MAI MULT LA UN DULAP FRIGORIFIC PROFESIONAL?

Dulapul frigorific este unul din echipamentele component ale bucatariei reci. Dulapurile frigorifice sunt echipamentele care sustin activitatea din bucatarie, fara ele nu ar putea fi pastrate alimentele  ce urmeaza a fi preparate sau diferite feluri de mancare  ce au fost deja realizate si care trebuie tinute la rece pana la servire. Dulapurile frigorifice pot fi de refrigerare sau de congelare.

La achizitionarea unui dulap frigorific, unul din cele mai importante lucruri ce trebuie urmarite este consumul energetic, care este redat in fisa tehnica sau pe eticheta energetica a echipamentului. Va puteti da seama daca dulapul are un consum mare sau mic si dupa clasa energetica. Cu cat clasa este mai mare cu atat consumul este mai mic. Trebuie evidentiat si faptul ca de anul trecut toate echipamentele frigorifice sunt etichetate cu clasa de energie ce variaza de la A la G.

Fiabilitatea este un alt element important in alegerea unui dulap frigorific. Un echipament sigur, este echipamentul care va garanta functionarea in parametri optimi a bucatariei.

Componentele interne si externe ale echipamentului trebuie sa fie de calitate superioara pentru a asigura o durata de viata mai mare. Tipul inoxului utilizat este unul din elementele ce asigura durabilitatea echipamentului, fiind prin urmare si un element ce trebuie luat in considerare la achizitionarea unui dulap frigorific. Majoritatea producatorilor ofera dulapuri frigorifice confectionate din inox AISI 304 sau AISI 430. Ceea ce trebuie sa stiti este ca  AISI 304 este un material cu o rezistenta mai ridicata la factori de coroziune, de unde rezulta ca este de calitate mai buna. Aceasta este reflectata in mod logic si in pretul final al produsului.

Capacitatea de stocare este si ea un element ce trebuie avut in vedere la achizitia unui dulap frigorific. Capacitatea dulapului frigorific trebuie sa acopere nevoile bucatariei. Este ineficient sa cumparati un frigider mult mai mare fata de nevoile bucatariei dumneavoastra pentru  ca astfel  veti creste costurile si nu veti folosi nici capacitatea dulapului in intregime.

Un alt factor important ce trebuie avut in vedere la achizitia unui dulap frigorific este dimensiunea acestuia. De cele mai multe ori exista un spatiu dedicat bucatariei reci unde trebuie sa incapa mai multe echipamente, printre care si dulapul pe care doriti sa il achizitionati si de aceea sunt importante dimensiunile.

Dezghetarea automata ar trebui sa fie si ea un factor de decizie in achizitia unui dulap frigorific, deoarece este un element ce ajuta la economisirea de timp si la reducerea de costuri. Aceasta activitate presupune dezghetarea de la sine a frigiderului doar atunci cand este cu adevarat nevoie.

Garnitura (chederul) dulapului frigorific joaca un rol esential in reducerea costurilor. O garnitura de calitate va crea un climat propice pentru alimentele din interiorul dulapului, va reduce risipa alimentara, precum si costul cu energia consumata.

Posibiliatea ca dulapul sa fie controlat prin HACCP este un alt factor esential ce trebuie luat in considerare. Zona de control HACCP asigura verificarea continua si inregistrarea temperaturii de lucru si a eventualelor anomalii. Un grafic afisat electronic va reda statusurile de operare, precum si diferentele de temperatura dintr-o anumita perioada. Spre exemplu, seara plecati si inchideti restaurantul, ceea ce inseamna ca nu aveti de unde sa stiti ce se intampla pe parcursul noptii. Cu ajutorul controlului HACCP puteti observa daca in timpul noptii au existat fluctuatii mari de temperatura si va puteti da seama daca mai sunt bune alimentele din interior sau nu.

Tropicalizarea  trebuie sa fie un factor semnificativ in decizia de achizitionare. Tropicalizarea reprezinta posibilitatea functionarii in parametri optimi a dulapului frigorific, chiar si la temperaturi de pana la 43oC.

In concluzie, pentru a alege un dulap frigorific bun trebuie sa va asigurati ca are un consum redus de energie, o fiabilitate ridicata, o capacitate de stocare suficienta, dimensiunile adecvate, dezghetare automata, o garnitura de caliatate, este confectionat din inox de calitate, este tropicalizat si ofera posibilitatea de conectare la HACCP.