Un food truck este o afacere mobila care transporta si vinde mancare. Cererea ridicata in principal dimineata si la pranz este datorata comercializarii de produse alimentare si bauturi racoritoare.
Avantajele principale ale unei afaceri de tip food truck
Principalele avantaje ale unei astfel de afaceri sunt:
- Un food truck poate fi reamplasat periodic. Schimbarea amplasarii asigura alegerea unui loc cu un vad comercial mai mare ducand la succesul afacerii;
- Ajustarea rapida a gamei de produse asigura diversificarea afacerii, fidelizarea clientilor si atragerea clientilor noi;
- Posibilitatea de a deschide o astfel de afacere cu un buget redus comparativ cu deschiderea unui restaurant;
- Timpul de asteptare mai mic pentru clienti fata de un restaurant clasic.
Lucruri de care trebuie sa tineti cont la deschiderea unui food-truck
Demararea unei afaceri deservite de catre un food truck necesita obtinerea unor autorizatii de functionare care sa permita vanzarea produselor alimentare. Printre aceste autorizatii se numara inregistrarea unitatii din punct de vedere sanitar-veterinar la D.S.V.S.A (Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor) si autorizatia de functionare emisa de catre primaria pe raza careia isi desfasoara activitatea food track-ul. De asemenea nu trebuie sa uitati sa luati si autorizatia de la ISU, pentru a putea functiona in prevederile legale.
Primul pas pe care trebuie sa-l faceti dupa obtinerea aprobarilor necesare este alegerea meniului. O greseala frecvent intalnita in acest domeniu este supra-aglomerarea spatiului de lucru cu diverse utilaje si ustensile nefolositoare.
La deschiderea unei astfel de afaceri se impune respectarea unor dotari corespunzatoare care sa asigure receptia si pastrarea produselor la temperaturi corespunzatore si in conditii de igiena maxima.
Ca in orice afacere din domeniul alimentar si in cazul food track-urilor cheia succesului este un personal bine pregatit care a frecventat si un curs de notiuni fundamentale de igiena. Important de mentionat este faptul ca nivelul incasarilor este generat de fluxul de trecatori. O locatie cu un vad comercial mare va asigura o recuperare rapida a investitiei.
Dotari necesare pentru food truck-uri
La deschiderea unei afaceri de tip food-truck trebuie sa aveti in vedere achizitionarea unor echipamente profesionale, in functie de meniul ales. Astfel, cu ajutorul acestor echipamente munca personalului dumneavoastra va fi usurata, veti servi cele mai gustoase si proaspete preparate si va veti impresiona clientii cu calitatea serviciilor oferite.
Pentru o furgoneta cu deschidere laterala de tip fast-food trebuie sa va asigurati ca procurati urmatoarele echipamente profesionale: vitrine calde si reci pentru alimente si bauturi, friteuze, grill, plite, aparat hot dog, panini grill, tigaie electrica, crepiere (aparat pentru clatite), cuptor cu microunde, hota profesionala, vitrine de prezentare si altele in functie de tipul de fast-food.
Daca food truck-ul ales este vehicul pentru vanzarea produselor de panificatie pentru mic dejun sau food truck pentru vanzarea produselor de cofetarie echipamentele necesare sunt lada de congelare, spatii de depozitare (dulapuri si mese frigoritice de refrigerare), vitrine de prezentare. Pe langa echipamentele mai sus mentionate in cazul unei brutarii-patiserii tip furgoneta mai aveti nevoie de un cuptor, dospitor si o vitrina calda.
Furgoneta pentru clatite trebuie sa fie dotata cu mixer, crepiere, mese reci, vitrine pentru ingrediente si vitrine reci pentru bauturi. Furgoneta pentru inghetata necesita dulapuri frigorifice pentru inghetata si o vitrina expunere inghetata. In cazul in care alegeti sa va deschideti o furgoneta tip cafenea veti avea nevoie de espressor, rasnita de cafea si vitrine reci pentru bauturi.
Cheia succesului unei astfel de afaceri este amplasarea food truck-ului intr-o zona cu vad comercial important, un meniu bine ales, un personal bine pregatit si echipamente profesionale.