Franciza este un model de afacere în industria ospitalității, HoReCa, care poate oferi oricărui antreprenor șansa de a pune bazele unei activități de succes. În cadrul acestui model, compania care deține afacerea, adică francizorul, oferă altor antreprenori posibilitatea de a achiziționa dreptul de utilizare a mărcii, precum și sistemul complex prin care funcționează.
Acest lucru prezintă multiple avantaje, deoarece marca este deja cunoscută, ceea ce facilitează procesul de atragere a clienților. În plus, un antreprenor va avea acces la un plan de afaceri bine structurat și la consultanță din partea francizorului în fiecare etapă.
Cum funcționează o franciză?
Există numeroase exemple de restaurante de succes care operează sub formă de franciză, indicând că acest model de afacere deschide oportunități financiare ideale pentru cei care doresc să nu se complice cu deschiderea unui afaceri de la zero. Principiile de funcționare când vorbim de francize sunt fundamentale, deoarece acestea trasează cu claritate modul în care se vor desfășura operațiunile, asigurând astfel succesul pe termen lung.
Transferul mărcii
Francizorul va oferi drepturi depline de utilizare a mărcii, dar impune și reguli clare pentru menținerea identității brandului în fiecare franciză. Transferul mărcii nu acoperă doar aspectele vizuale, ci și detalii precum serviciile, produsele, strategiile de marketing și modul în care trebuie gestionată afacerea. Toate acestea sunt esențiale pentru orice tipuri de afaceri în HoReCa.
Standardizarea operațiunilor
Toate procesele operaționale trebuie să fie uniformizate, astfel că francizorul va stabili cu exactitate standardele și procedurile pentru fiecare aspect al afacerii, de la servirea clienților, la interacțiunea dintre angajați și clienți, și până la crearea unei ambianțe potrivite. Această uniformitate contribuie la consolidarea brandului, astfel încât clienții să recunoască conceptul, indiferent de locația francizată pe care o vizitează.
Asistență
Francizorul va oferi consultanță pentru fiecare etapă a dezvoltării afacerii și, chiar dacă etapa implementării este finalizată, acesta va interveni cu sfaturi și îndrumări și în alte situații, ori de câte ori este necesar. Orice antreprenor care își dorește o afacere în HoReCa în sistem de francizare va avea un plus din acest punct de vedere, cel al sprijinului provenit de la o persoană care are deja cunoștințele necesare pentru a scala o afacere la următorul nivel.
Care sunt cele mai populare francize din HoReCa?
- Starbucks – este, fără îndoială, una dintre cele mai cunoscute francize în domeniul cafelei, având peste 30.000 de locații la nivel global. Datorită conceptului și abordării unice, care se diferențiază de restul cafenelelor, Starbucks a reușit să atragă constant clienți și să devină din ce în ce mai popular.
- McDonald’s – este una dintre cele mai cunoscute francize de tip fast-food din întreaga lume, cu peste 40.000 de locații deschise. Produsele care și-au păstrat mereu calitatea, rapiditatea servirii, cât și gama largă de opțiuni a meniului, sunt doar câteva aspecte care au contribuit la succesul acestei afaceri.
- Subway – reprezintă un alt restaurant francizat care a devenit cunoscut datorită produsului pe care îl comercializează, sandwich-ul, și care se poate personaliza în funcție de preferințele fiecărui client. La momentul actual, există peste 36.000 de locații deschise, în 104 țări, ceea ce confirmă faptul că este una dintre multele francize existente care au avut succes prin adoptarea unui model specific.
- KFC: cunoscut pentru preparatele din carne de pui, acest brand a reușit să se diferențieze prin rețetele sale distincte, potrivite pentru întreaga familie, dar și prin ofertele atractive pregătite pentru clienți. Cu peste 25.000 de locații, în 147 de țări, KFC a reușit să păstreze pe parcursul anilor aceeași calitate constantă în produse și servicii.
- Burger King: este un alt brand care s-a făcut cunoscut prin gama variată de burgeri și prin meniul diversificat, aducând un plus prin oferirea unei variante de produs pentru vegani și vegetarieni. Cu peste 18.000 de locații la nivel global, acest brand păstrează cu strictețe aceleași sisteme de operare și valori.
În ce francize merită să investești?
Când ești interesant de afaceri în HoReCa și vrei să știi care sunt cele mai bune variante de francize, îți recomandăm să faci o analiză cât mai amănunțită a variantelor existente pe piață. Pentru a profita de oportunitățile financiare, este esențial să alegi un model care a fost deja testat și care are deja un istoric financiar solid. Astfel, vei putea să îți formezi o opinie cu privire la profitabilitatea unei francize. În continuare, îți prezentăm câteva aspecte pe care să le urmărești:
Notorietatea mărcii
Dacă deja marca este cunoscută, este de la sine înțeles că aceasta are deja o bază de clienți, așadar îți va fi mult mai ușor să îți construiești și tu o bază de consumatori. Încrederea deja câștigată în brand reprezintă un avantaj semnificativ în demararea unei francize.
Tendințe și obiceiuri
Preferințele consumatorilor se schimbă în mod constant, iar pentru a lua o decizie informată, este esențial să înțelegi piața. De exemplu, brandurile care se asociază cu sustenabilitatea sau care procură alimentele din surse sigure, provenite de la producători locali, sunt adesea mai apreciate de consumatori, deoarece aceștia se identifică cu valorile respective.
Implicarea francizorului
Pentru ca și afacerea ta să funcționeze cât mai bine, este important ca francizorul să îți ofere sprijin pe termen lung, adaptat nevoilor tale. Colaborarea strânsă cu francizorul este esențială pentru succesul afacerii tale.
Profitabilitatea
Nu în ultimul rând, este crucial să ai o înțelegere clară a costurilor care te așteaptă, atât în faza inițială, cât și în faza de mentenanță. Prin evaluările pe care le vei face în baza profiturilor celorlalte francize, vei putea face câteva estimări cu privire la încasări.
Top 3 cele mai profitabile francize
Investiția într-o franciză din domeniul HoReCa poate fi foarte avantajoasă atunci când dispui de toate informațiile necesare pentru a face cea mai bună alegere. Din punct de vedere al profitabilității și al numărului de clienți deja existent, cele mai avantajoase francize sunt Starbucks, McDonald’s și KFC.
Deși investiția inițială în astfel de afaceri în HoReCa poate fi semnificativă, aceasta se va amortiza cu timpul datorită popularității mărcii și fluxului constant de venituri. Atunci când alegi să achiziționezi o franciză deja recunoscută la nivel global, șansele de reușită sunt mult mai mari.
Care sunt costurile unei francize?
Înainte de a lua orice decizie cu privire la franciza potrivită, este esențial să cunoști pe deplin toate costurile implicate. Acestea variază în funcție de fiecare marcă care este francizată, însă în mare vei urmări următoarele aspecte:
Taxa inițială
Este vorba de o singură tranșă, care se face în momentul în care francizorul îți acordă drept deplin de utilizare a mărcii. Francizele mai cunoscute, precum cele enumerate mai sus, vor avea o taxă inițială mult mai mare decât mărcile cunoscute doar la nivel local.
Taxe recurente
O bună parte din francizori îți vor impune o plată recurentă, setată la un anumit interval de timp, lunar sau anual, și care semnifică dreptul de folosință a mărcii și orice alte resurse pe care le vei primi.
Achiziții
Există anumite francize care, în prețul ofertat, vor include și necesarul de echipamente. În caz contrat, va trebui să faci pe cont propriu achiziția acestor echipamente, motiv pentru care trebuie să știi cu exactitate de la francizor care vor fi costurile pentru acestea.
Acestea sunt cele mai importante trei aspecte când vine vorba despre costurile unei francize, însă pe lângă toate acestea, ține cont că vor mai exista și alte cheltuieli, precum închirierea unui spațiu, marketing, salariații, taxe și așa mai departe. Costurile finale pot varia semnificativ, așadar este important să te informezi cât mai bine și să îți faci calcule într-un mod cât mai realist.
Cum gestionezi un restaurant în franciză?
După ce ai preluat un restaurant în franciză, lucrurile ce țin de gestiune pot fi mai ușoare în comparație cu deschiderea unui restaurant pe cont propriu. Pentru a te asigura că afacerea ta va fi prosperă și că vei înregistra cifre pozitive, este important să iei în considerare câteva aspecte:
Calitatea
Chiar dacă operezi sub umbrela unei francize, este datoria ta să te asiguri că fiecare produs oferit consumatorilor îndeplinește standardele înalte ale calității. Atunci când clienții sunt mulțumiți, aceștia vor reveni cu siguranță în restaurant și astfel îți vei asigura un flux constant de comenzi.
Angajații
La baza oricărei afaceri de succes se află o echipă bine conturată, cu valori comune, care depune efort pentru asigurarea celei mai bune experiențe pentru clienți. Fiecare angajat va fi un pilon important în afacerea ta, așadar trebuie să te asiguri că vei selecta cei mai talentați membri pentru echipa ta.
Comunicarea cu francizorul
La început de drum, francizorul reprezintă un sprijin valoros, care te va putea îndruma în diferite situații. Acesta este și motivul pentru care îți recomandăm să alegi o franciză în care deținătorul este dispus să păstreze o comunicare deschisă cu tine și să te ajute ori de câte ori te confrunți cu anumite provocări sau obstacole.
Ce previziuni financiare poți să faci în cazul unei francize?
Entuziasmul deținerii unei francize ar trebui să fie amplificat atunci când tragi linie și reușești să conturezi previziunile financiare. Acestea te vor ajuta să înțelegi cum ar trebui să se dezvolte un restaurant în franciză și la ce cifre ar trebui să ajungi pentru a-ți îndeplini obiectivele financiare.
Consumatorii manifestă comportamente distincte în funcție de locație, așadar este necesar să realizezi un studiu de piață cât mai amănunțit, pentru a observa obiceiurile acestora, cât și cererea pentru produsele pe care vrei să le oferi. Aceste informații îți vor oferi o perspectivă mai clară asupra potențialului de vânzări.
Mai departe, în baza informațiilor adunate, vei putea estima cifra de afaceri a francizei. Totodată, francizorul poate să îți furnizeze date concrete privind performanța altor locații, din care poți trage concluzii utile. Însă, reține că rezultatele pot varia în funcție de locație și preferințele consumatorilor din zonă, de aceea, cercetarea ta personală este foarte importantă.
Achiziționarea unei francize îți poate deschide multe oportunități în lumea antreprenorialului, fiind o alegere care îți oferă numeroase beneficii. Chiar dacă bugetul pentru o astfel de investiție este mai mic, poți să te orientezi după francize care se încadrează în suma pe care ești dispus să o aloci.
Într-un final, rentabilitatea va depinde de mai mulți factori, motiv pentru care informația pe care o aduni te poate ajuta să iei cele mai bune decizii pentru dezvoltarea afacerii. Dacă mai ai alte întrebări, suntem aici să te ajutăm cu cele mai bune sfaturi.