În cadrul unei afaceri care se ocupă de diverse operațiuni de servicii alimentare, cuptorul este unul dintre elementele cele mai importante din bucătărie. Fie că vorbim despre un restaurant, o brutărie, o panificație sau un fast-food, în majoritatea cazurilor, un astfel de echipament va fi principalul ajutor în prepararea rețetelor. Pentru că există o diferență semnificativă între alegerea unui cuptor pentru uz casnic și alegerea unui cuptor comercial, profesional, azi ne-am propus să îți oferim câteva informații pentru a te ajuta să iei această decizie mai ușor.
Ce este un cuptor profesional ?
Față de modelele clasice, aceste cuptoare profesionale pot fi descrise ca niște camere complet închise, izolate, folosite pentru încălzirea alimentelor. Există o serie de variații ale acestui concept de bază în bucătăria comercială, însă toate au în comun un aspect. Fiecare tip de cuptor comercial dispune de un proces de gătire prin care controlează temperatura și umiditatea din cavitatea cuptorului. Astfel, versatilitatea îl face util în multe tipuri de operațiuni alimentare.
Cuptorul profesional folosește mai multe funcții față de cel casnic: gătire cu convecție, gătire cu aburi sau gătire combinată. În plus, este gândit astfel încât să se poată găti în paralel mai mai multe preparate, unele cuptoare având chiar și o capacitate de 20 de tăvi. Nu în ultimul rând, aceste tipuri de echipamente profesionale sunt dotate cu un sistem de spălare automat.
În funcție de preferințele pe care le ai și în funcție de nevoile afacerii tale, vei putea alege între două modele de cuptoare, care funcționează pe gaz sau electric. Ambele oferă diferite avantaje, care fac diferența în procesul de gătire.
Cum funcționează un cuptor electric profesional ?
În cazul cuptoarelor comerciale electrice, căldura este transferată direct de la rezistențele electrice în camere de coacere cu ajutorul ventilatorului, care împinge aerul din cameră forțat (convective), asigurând o coacere uniformă.
Echipamentele sunt mai mobile decât cele pe gaz astfel că, în cazul în care dorești să muți cuptorul electric într-un loc nou, trebuie doar să îl decuplezi de la priză și să îl conectezi la noua sursă de energie. În schimb, atunci când vrei să muți un cuptor de gaz, trebuie să te asiguri că există o sursă de gaz conectată la noua locație, iar instalarea trebuie să fie făcută de un specialist.
Cum funcționează un cuptor pe gaz profesional ?
Față de cele electrice, cuptoarele pe gaz funcționează prin transferul indirect al căldurii (arzătorul de gaz este situat sub camera de coacere) cu ajutorul ventilatorului care împinge aerul (convective) în camera de coacere, asigurând astfel un proces de coacere optim.
Aceste tipuri de cuptoare produc instantaneu o sursă de căldură, iar procesul de gătire poate să înceapă direct, fără să mai fie nevoie de un timp de așteptare. De asemenea, flacăra se stinge instant atunci când cuptorul este oprit, ceea ce înseamnă că se produce mai puțină căldură ambientală atunci când nu este utilizat.
Ambele variante pot fi ideale într-o bucătărie, însă trebuie să ții cont de câteva aspecte referitoare la afacerea ta când vine vorba de achiziție. Rezistența în timp, cât și calitatea echipamentului, ar trebui să fie elementele definitorii după care vei lua această decizie, având în vedere cât de util îți va fi acest cuptor. Noi îți recomandăm cuptoarele profesionale din gama Electrolux, datorită performanțelor pe care le oferă:
- Cuptor gastronomic Electric Skyline Premiums 10 GM 1/1 (https://www.sdsgroup.ro/cuptor-gastronomic-electric-skyline-premiums-10-gn-11/detalii-2539 )
- Cuptor gastronomic Gaz Skyline premiums 10 GN 1/1 (https://www.sdsgroup.ro/cuptor-gastronomic-gaz-skyline-premiums-10-gn-11/detalii-2509 )
- Cuptor gastronomic Crosswise 10 TAVI GN 1/1, electric (https://www.sdsgroup.ro/cuptor-gastronomic-crosswise-10-tavi-gn11-electric/detalii-1744 )
- Cuptor gastronomic Crosswise 10 TAVI GN1, pe gaz (https://www.sdsgroup.ro/cuptor-gastronomic-crosswise-10-tavi-gn11-pe-gaz/detalii-249)
Dacă ai nevoie de ajutor în alegerea cuptorului potrivit afacerii tale, ne poți contacta aici.( https://www.sdsgroup.ro/contact )