Alegerea și întreținerea unui espressor profesional pentru bar

Alegerea și întreținerea unui espressor profesional pentru bar

Publicat pe 18 februarie 2022

Cu atât de multe opțiuni de unde consumatorii pot alege să își savureze cafeaua, este important să le poți oferi o băutură calitativă. În acest sens, espressorul este unul dintre echipamentele cele mai importante, iar alegerea acestuia trebuie să bifeze câteva caracteristici riguroase. Achiziționarea unui espressor comercial nu este un proces atât de ușor, ca atunci când vrei să alegi un espressor pentru casa ta. Echipamentele folosite pentru horeca sunt mult mai complexe și sunt dotate cu diverse setări care facilitează procesul de preparare a cafelei.

Având atât de multe opțiuni la dispoziție, probabil că vei avea o mulțime de întrebări legate de cel mai potrivit espressor pentru barul tău. În continuare, ți-am pregătit un ghid care o să te ajute să înțelegi cum să iei cea mai bună decizie.

Tipul espressorului

După cum spuneam, este important să faci diferența între un espressor pe care îl folosești acasă și cel pe care îl achiziționezi pentru afacerea ta. Cele mai des întâlnite tipuri de espressoare din domenul horeca sunt următoarele:

  • Espressor profesional semiautomat: este unul dintre modelele mai simple de utilizat, astfel că persoanele din spatele barului, nu trebuie să aibă multe cunoștințe în acest domeniu. Acest espressor funcționează prin simpla apăsarea a celor două butoane principale pe fiecare grup, de START/STOP. Persoana care se ocupă de prepararea cafelei trebuie să urmărească întotdeauna volumul shot-ului de espresso.
  • Espressor profesional automat: acest tip de espressor este mult mai ușor de folosit pentru un barman deoarece extracția shot-ului de espresso se oprește automat, în funcție de setările predefinite. Aceste aparate sunt mai recomandate deoarece produc un espresso mai calitativ și mai consistent, însă și prețul acestora este ușor mai ridicat.
  • Espressor super-automat: față de cele două espressoare menționate anterior, aceste espressoare au incorporată și o râșniță. Astfel, prin simpla apăsare a unui buton, cafeaua este preparată. Avantajul acestor aparate nu presupune cunoștințe de barista pentru a-l putea folosi, iar bătura este preparată într-un timp scurt, fără să depui efort.
*GAMA DE ESPRESSOARE SEMI-AUTOMATE MIRA – CU 1, 2 SAU 3 GRUPURI

Criterii esențiale

Având în vedere numărul de cafele pe care le vei prepara zilnic, trebuie să te asiguri că vei alege un espressor performant, care să îi ajute pe angajați să gestioneze cât mai bine situația din spatele barului.

  • Funcțiile din dotare: sunt principalele caracteristici după care te vei ghida. Dacă îți dorești să te îndrepți spre un produs de top, atunci acesta ar trebui să îndeplinească următoarele funcții:

· Râșniță incorporată

· Boabele să fie tasate în mod automat

· Dispune de un sistem de autocurățare

· Poți face setările aparatului manual, în funcție de preferințe

  • Presiunea: cel mai indicat ar fi să optezi pentru un espressor profesional care are o presiune a apei între 8-9 bari, sau 1850 W. Acesta este un aspect care va dicta calitatea shotului de espresso.
  • Capacitatea: dimensiunea și spațiul de stocare a cafelei sunt elemente foarte importante. Pentru a nu pierde timp cu înlocuirea apei și alimentarea cu cafea, este ideal să optezi pentru un aparat cu o capacitate mare pentru recipientul de apă, cât și pentru cel de cafea.

Modul de acționare:

  • Prin pombă electrică: aici se încadrează espressoare de tip semiautomate, automate și super automate, care acționează prin presiune în momentul în care sunt conectate la o sursă de curent.
  • Prin aburi
  • Acționare cu piston: cu acțiune directă sau cu arc.

Cum întreții un espressor profesional?

Dacă am discutat câteva criterii de bază în achiziționarea unui astfel de aparat, considerăm că este foarte util să știi încă de la bun început cum se întreține acesta. Având în vedere investiția pe care o faci, trebuie să știi și cum să îi asiguri o viață cât mai lungă.

  • Curățarea zilnică: după fiecare cafea, este important să te asiguri că vei șterge cu o cârpă ușor umedă zona sitei și din împrejur și că vei lăsa să curgă apa puțin pentru a elimina depunerile.
  • Calcarul: cel mai bun mod de a preveni depunderile de calcare este instalarea unui filtru special pe rețeaua de apă.
  • Decalcifierea: în mod regulat, trebuie să faci o decalcifiere a espressorului. Asta înseamnă că vei curăța manual componentele din sistemul hidraulic.

În cazul în care observi și cea mai mică problemă, poți apela întotdeauna la un sevice specializat, astfel încât acesta să nu se agraveze în timp și să provoace daune mari.

Sperăm că ai găsit aceste informații utile, iar acum, vei știi mai bine să te orientezi spre echipamentul de care barul tău are nevoie. Pentru a consulta gamă noastră de espressoare profesionale, te invităm în continuare aici , iar pentru expresoarele profesionale marca Electrolux Professional, dați click aici.