Afaceri în HoReCa pe care să le începi în 2023

Afaceri în HoReCa pe care să le începi în 2023

Sectorul HoReCa oferă o multitudine de oportunități pentru antreprenorii care își doresc să inițieze o afacere în domeniul ospitalității. Cu toate că este recunoscut faptul că această industrie poate aduce provocări semnificative, este la fel de adevărat că beneficiile și recompensele eforturilor depuse sunt pe măsură. Astfel, este crucial pentru antreprenori să se concentreze întotdeauna pe calitate și să ofere o experiență de neuitat pentru clienți, indiferent de sectorul din industria HoReCa pe care îl aleg. Dacă te afli în procesul de luare a deciziei cu privire la tipul de afacere pe care dorești să o dezvolți, în cele ce urmează vom explora mai profund acest subiect.

De ce să începi o afacere în HoReCa?

Unul dintre cele mai puternice argumente în favoarea acestui demers este cererea constantă. Consumatorii vor căuta mereu noi experiențe culinare, băuturi, locuri care să le ofere un mediu plăcut de relaxare sau socializare. Această cerere persistă chiar și în perioade economice dificile, ceea ce demonstrează că industria HoReCa este rezistentă în fața provocărilor.

În plus, vei avea ocazia să conturezi o idee inovatoare și de a dezvolta un concept nou pe piață, care să atragă cu ușurință clienții. Prin oferirea de experiențe culinare unice, crearea unei ambianțe distincte și furnizarea unor servicii de înaltă calitate, te poți diferenția cu succes de concurență, asigurându-te astfel că afacerea ta va fi durabilă.

Care sunt riscurile din industria HoReCa?

Printre numeroasele avantaje care evidențiază beneficiile deschiderii unei afaceri în HoReCa, există și câteva dezavantaje pe care este important să le cunoști chiar de la început. Concurența este intensă, așa că este esențial să te diferențiezi prin calitatea produselor și serviciilor oferite. Trebuie să fii mereu cu un pas în față și să răspunzi nevoilor publicului țintă, astfel încât să te asiguri că afacerea ta va fi întotdeauna prima opțiune pentru consumatori.

Un alt aspect important este reprezentat de reglementările stricte. Tot ce ține de igienă și siguranța alimentată trebuie să fie respectate la cele mai înalte standarde, astfel încât să te asiguri că afacerea ta va funcționa la parametri optimi și că vei putea trece de orice inspecție fără probleme.

Avantajele tehnologiei actuale

Tehnologia este din ce în ce mai prezentă în domeniul HoReCa, îmbunătățind continuu procesele și sistemele care se află în spatele bucătăriilor. Toate aceste îmbunătățiri ajută la eficientizarea operațiunilor, permițând astfel afacerilor să funcționeze mai rapid și mai structurat.

Sistemele de comandă online, gestionarea stocurilor online, aplicațiile de feedback și altele sunt doar câteva dintre beneficiile care au venit odată cu dezvoltarea tehnologiei în sectorul HoReCa. Tehnologia revoluționează modul în care afacerile din domeniu funcționează și interacționează cu clienții.

Ce afaceri profitabile poți începe în sectorul HoReCa?

Există numeroase tipuri de afaceri din HoReCa către care te poți orienta, acestea reprezentând un bun punct de plecare dacă te gândești să dezvolți o astfel de afacere.

Food Truck

De ce să deschizi un food truck?

Deschiderea unui food truck este o opțiune atractivă pentru antreprenori, deoarece oferă mai multă flexibilitate și posibilitatea de a aduce un concept mai creativ în bucătărie. Unul dintre cele mai mare avantaje ale unei astfel de afaceri este mobilitatea, faptul că poți testa diverse locuri pentru a-ți dezvolta clientela și de a participa la diverse evenimente unde poți câștiga notorietate.

Ce presupune deschiderea unui food truck?

Procesul dezvoltării unei astfel de afaceri implică mai mulți pași, începând cu dezvoltarea unui concept și a unui meniu atractiv. Apoi, când știi care vor fi preparatele, poți începe să alcătuiești lista de echipamente de care ai nevoie pentru a funcționa. În același timp, îți recomandăm să te ocupi de obținerea tuturor licențelor și permiselor de funcționare de care ai nevoie, deoarece acest proces poate dura ceva timp până sunt aprobate.

Căutarea furnizorilor, modul de gestionare a stocurilor, angajarea personalului, stabilirea prețurilor și așa mai departe, sunt alte aspecte esențiale pentru o funcționare eficientă a unei astfel de afaceri, de care trebuie să te ocupi în detaliu.

Care sunt riscurile și costurile?

Ca în orice altă afacere,  deschiderea unui food truck poate implica anumite riscuri, precum fluctuația veniturilor, concurența sau lipsa de interes în funcție de sezon.

În ceea ce privește costurile, acestea pot varia semnificativ în funcție de afacere, însă este necesar un buget minim de 10.000-15.000 de euro pentru a începe. Aceste costuri includ achiziția vehiculului, a echipamentelor și a licențelor necesare.

Sisteme de livrare

Datorită tehnologiei actuale, poți profita de diverse aplicații pentru a facilita procesul de livrare, dar și pentru o expunere mai mare. Atunci când alegi aplicațiile cu care vrei să colaborezi, interesează-te înainte cât mai bine care for fi comisioanele, deoarece aceste pot fi destul de mari.

Cafenea de specialitate

Ce presupune deschiderea unei cafenele de specialitate?

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel global, ceea ce face deschiderea unei cafenele de specialitate o oportunitate financiară foarte atractivă.

În cazul unei astfel de afaceri de nișă, este important să devii un cunoscător al cafelei, să înțelegi fiecare aspect al procesului și să înveți cum să prepari o cafea de înaltă calitate. Concurența este acerbă în acest sector, motiv pentru care trebuie să te diferențiezi printr-un produs de cea mai bună calitate.

Trebuie să te gândești de la bun început cum vrei să arate conceptul tău de cafenea, dacă îți dorești să servești cafea doar la pachet sau vrei să ai și un spațiu în care consumatorii pot lua un loc pentru savurarea băuturii. Meniul trebuie să fie diversificat pentru a atrage o gamă largă de preferințe și ar trebui să includă diverse băuturi pe bază de cafea. În ansamblu, trebuie să te concentrezi pe crearea unei experiențe plăcute și memorabile pentru clienți.

Care sunt riscurile și costurile?

Ca în orice altă afacere, concurența poate reprezenta o amenințare, dar atunci când te focusezi pe crearea unui produs calitativ, o servire ireproșabilă și o atmosferă plăcută, rezultatele vor fi pozitive. Trebuie să fii conștient că industria cafelei de specialitate este într-o continuă creștere, astfel că trebuie să te diferențiezi cât mai bine de alte afaceri pe acesta nișă.

Costurile pot varia considerabil, deoarece espressoarele profesionale pot fi destul de costisitoare. Cu toate acestea, este recomandat să investești în calitate încă de la început, deoarece aceasta este cheia pentru a amortiza ulterior investiția.

Cum te promovezi?

Modul în care te vei marketa poate face o diferență foarte mare în ceea ce privește vânzările. Focusează-te atât pe partea de online, cât și pe cea de offline pentru a acoperi o arie cât mai mare de potențiali clienți. Comunică cât mai deschis și răspunde întotdeauna nevoilor clienților prin promovarea ofertei care să le satisfacă nevoile.

Rețelele de socializare vor fi locul în care poți forma primele interacțiuni cu publicul țintă, motiv pentru care este important ca paginile de socializare să se remarce printr-un conținut inedit și atractiv.

Curățătorie click & collect

Ce reprezintă sistemul click & collect?

Acest sistem de spălătorie reprezintă o modalitate modernă și convenabilă pentru consumatori de a accesa serviciile de curățătorie, uscare și călcare a hainelor. Conceptul presupune efectuarea unor programări online pentru serviciile de curățătorie, urmate de ridicarea hainelor curățate într-un mod simplu și rapid.

Care sunt costurile pentru o astfel de curățătorie?

Costurile pentru deschiderea și operarea unei astfel de afaceri variază în funcție de locație, dimensiune și nivelul de automatizare. Investiția inițială include închirierea sau achiziționare unui spațiu, achiziția echipamentelor profesionale pentru spălare, uscare și călcare, precum și dezvoltarea unui website în care să fie integrat un sistem de preluare a comenzilor.

În plus, mai trebuie să ții cont de costurile continue, cum ar fi salariile angajaților, achiziția de produse pentru curățare, utilități și un buget minim pentru promovare.

Care sunt riscurile?

Avantajele unei spălătorii de tipul click & collect sunt semnificative, așa că trebuie să iei în considerare și potențialele riscuri care pot să apară. Unul dintre acestea este concurența, deoarece există deja alte curățătorii care au adoptat acest sistem. Un alt risc poate fi reprezentat de situații neprevăzute, cum ar fi problemele legate de tehnologie, pene de curent sau probleme tehnice ale echipamentelor.

Airbnb sau închirieri în regim hotelier

Ce presupune să începi o afaceri prin Airbnb sau închirieri în regim hotelier?

Airbnb este în prezent una dintre cele mai cunoscute platforme care îți oferă posibilitatea să listezi o proprietate pe care o deții pentru închiriere, fie pentru perioade scurte, fie pentru perioade mai lungi, într-un mod similar serviciilor hoteliere.

Procesul este unul foarte simplu și presupune crearea unui profil de gazdă, elaborarea unei descrieri a proprietății, stabilirea prețurilor și a regulilor, precum și încărcarea de fotografii reprezentative cu proprietatea.

Care sunt costurile pentru lansare și costurile platformei?

Investițiile pentru deschiderea unei astfel de afaceri pot varia în funcție de proprietatea pe care o deții și de obiectivele tale. Pentru a face proprietatea cât mai atractivă pentru potențialii clienți, trebuie să investești în aspect, facilități și alte dotări.

Costurile percepute de platformă sunt fixe și reprezintă un comision de 17% din valoarea rezervării, care se împarte în: 3% comision pentru gazdă și 14% comision pentru oaspete. Unul dintre avantajele utilizării acestei platforme este faptul că nu se percep taxe pentru procesarea plăților, ceea ce înseamnă că vei putea păstra o mare parte din câștig.

Care sunt regulile pentru listare?

Pentru listarea unei proprietăți pe platforma Airbnb trebuie să urmezi o serie de reguli și norme impuse. Acest lucru include afișarea informațiilor precise despre proprietate, precum și gestionarea rezervărilor și interacțiunilor cu oaspeții în conformitate cu politicile platformei.

De asemenea, trebuie să te asiguri că vei respecta legile și reglementările referitoare la închirierea proprietății în regim hotelier, inclusiv taxele și avizele necesare pentru funcționare.

Care sunt riscurile?

Riscurile asociate cu închirierea proprietăților în regim hotelier pot fi diverse, precum interesul scăzut pentru un astfel de servicii în anumite perioade din an sau posibile deteriorări și reparații de care trebuie să te ocupi pe parcursul timpului.

Concurența poate fi, de asemenea, o amenințare, astfel încât trebuie să te asiguri că proprietatea se distinge în mod eficient de celelalte listate pe platformă.

În concluzie, o afacere solidă și durabilă se bazează întotdeauna pe un plan cât mai bine conturat, în care antreprenorul este conștient de toate investițiile pe care trebuie să le facă și toate riscurile care pot să apară. Cu toate aceste informații pe care le-ai parcurs, sperăm că am reușit să îți oferim o bază de la care să pleci în alegerea unei afaceri din HoReCa pe care vrei să o deschizi. Dacă îți mai putem oferi alte informații, ne poți contacta oricând aici.