Cum pornesti o firma de catering?

Cum pornesti o firma de catering?

Cateringul reprezinta distribuirea preparatelor culinare catre consumatorii finali. Aceasta ramura a industriei alimentare a fost creata cu scopul de a furniza servicii alimentare la domiciliul sau la locul de munca al clientilor si nu numai, deoarece acestia nu au timpul necesar pentru a gati, nu stiu sa gateasca sau nu doresc sa o faca. Cateringul este furnizat la evenimente precum: nunti, aniversari, lansari de produse, targuri, conferinte, banchete, conventii, evenimente corporate, etc.

Datorita cresterii continue a pietei de desfacere pentru produsele si serviciile oferite (ajungand la 3 milioane de euro anul trecut) precum si a categoriei de clienti aleasa, o firma de catering este o afacere cu o amortizare rapida a investitiei. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca investitia initiala intr-o afacere de tip catering difera in functie de dimensiunile acesteia si de serviciile pe care intentionati sa le oferiti.

Pe langa demersurile administrative (inrgistrarea afacerii la registrul comertului si depunerea capitalului social de minim 200 de Ron) si avizele (avizul tehnic de functionare si avizul sanitar, care se elibereaza de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor) necesare functionarii, trebuie sa tineti cont si de:

Locatia ideala pentru o firma de catering

Este de preferat sa se afle in zone unde exista banci, cladiri de birouri, camine studentesti sau institutii, deoarece astfel veti reduce costurile cu transportul. Locatia trebuie sa fie suficient de mare incat sa permita extinderea pe viitor a bucatariei.

Gasirea angajatiilor pentru firma de catering

Angajatii dumneavoastra – sunt cei care pot determina succesul sau esecul afacerii dumneavoastra, in special cei din bucatarie. Un personal bine pregatit al bucatariei poate crea preparate de calitate si diverse, lucru ce ajuta la fidelizarea clientilor.

Echipamentele necesare activitatii de catering

Echipamentele utilizate la realizarea preparatelor – trebuie sa fie de calitate, fiabile si cu o rezistenta ridicata, deoarece ele vor fi utilizate foarte mult intr-o afacere de tip catering. Calitatea echipamentelor combinata cu un personal bine instruit reprezinta cheia succesului afacerii dumneavoastra, asigurand recuperarea rapida a investitiei. Investitia initiala in materie de echipamente profesionale intr-o astfel de afacere poate depasi 150 000 de euro. In mare pentru deschiderea unei firme de catering aveti nevoie de masini de gatit, o masina de gatit paste, plite, gratare, friteuze, masini de feliat legume, o masina de tocat carne, un malazor carne, un feliator carne, dulapuri frigorifice, camera frigorifice (atat pentru pastrarea alimentelor ce urmeaza a fi preparate cat si pentru cele deja preparate), mese frigorifice, cuptoare gastronomice, blast chillere, tigai basculante, masini de ambalat, echipamente pentru spalarea vaselor si echipamente neutre.
Segmentul de clienti pe care il alegeti. Acesta determina si dimensiunea bucatariei necesare pentru satisfacerea comenzilor.

Promovarea inteligenta a produselor

O afacere de catering va fi intotdeauna profitabila, pentru ca multi oameni nu au timp sa se ocupe de gatitul pentru petreceri sau evenimente, fiindu-le mult mai usor sa plateasca pentru acest serviciu. Pentru a putea dezvolta o gama cat mai variata de preparate este nevoie de echipamente si dotari specifice, dar si de personal care sa cunoasca foarte bine retetele, sa aiba indemanare si imaginatie atat in prezentarea produselor, adica in aranjarea platourilor sau farfuriilor intr-o maniera deosebita cat si in combinarea aromelor.