Cum reducem risipa de alimente din cadrul restaurantelor

Cum reducem risipa de alimente din cadrul restaurantelor

Publicat pe 27 iulie 2021

Uniunea Europeană irosește anual 88 de milioane de tone de alimente, din care, aproximativ 12% provin din industria restaurantelor. Nu știm cât de impactante sunt aceste cifre pentru tine, dar te asigurăm noi, că în ceea ce privește bună starea pământului, aceste statistici sunt foarte îngrijorătoare. Pe lângă faptul că toată această risipă anuală valorează aproximativ 143 de miliarde de euro, adică practic aruncăm bani la gunoi, în aer se creează și circa 3,3 gigatone de emisii de CO2, plus gaz metan, care este un gaz de două ori mai puternic și dăunător decât dioxidul de carbon.

Oricât am fi vrut să începem acest articol într-o notă pozitivă, credem că este mult mai benefică realitatea pentru a ne deschide ochii și mințile, dar mai mult, pentru a începe să acționăm în consecința acestor fapte.

Dacă deții un restaurant, atunci cu siguranță ai trecut și tu problema risipei alimentare la tine în agendă, cu gândul de a găsi soluții în diminuarea ei. Te felicităm pentru această inițiativă, dar mai mult, ne-am propus ca în acest articol, să-ți oferim câteva sfaturi, să conturăm câțiva pași care te vor transforma într-un antreprenor și mai conștiincios din acest punct de vedere.

Iată, așadar, cum reducem risipa de alimente din cadrul restaurantelor:

1. Află nivelul de risipă alimentară al restaurantului

Încearcă să obții date cât mai concrete despre cantitatea de mâncare ce se aruncă la gunoi într-o lună de activitate, dar și care sunt cele mai predominante alimente regăsite printre deșeuri. Astfel, poți deduce cel puțin două lucruri importante:

  • cantitatea de ingrediente și alimente comandate poate e prea mare pentru nevoile restaurantului
  • poate există preparate și implicit alimente, care nu sunt preferate de clienți pe măsura așteptărilor tale

Cunoscând aceste lucruri, încearcă să-ți calculezi și mai bine stocul necesar de alimente, astfel încât, la final de lună, să poți observa mici îmbunătățiri.

2. Ai grijă la rulajul ingredientelor și la cel al preparatelor

Regula primul venit, primul servit, se aplică cu succes și în ceea ce privește mâncarea. Așadar, fie vorbim de ingrediente achiziționate pentru prepararea anumitor rețete, fie că vorbim de produse de patiserie sau alte tipuri de alimente, primele intrate în restaurant vor fi primele care sunt folosite sau oferite spre vânzare. Astfel, vei evita să riști alterarea sau expirarea termenului de valabilitate pentru produsele existente în stoc.

3. Fii atent la depozitarea alimentelor

Fiecare aliment și ingredient în parte trebuie să fie depozitat corect, la temperaturi corespunzătoare, pentru a evita alterarea lor, în orice fel. Mai mult decât atât, asigură-te că bucătăria restaurantului este echipată cu aparaturi profesioniste, în stare impecabilă de funcționare. Dacă realizezi că ai diverse lipsuri la acest capitol, te invităm aici (https://www.sdsgroup.ro/echipamente-profesionale/bucatarii-49) să descoperi acele echipamente profesionale care nu te vor dezamăgi odată cu trecerea anilor.

4. Regândește meniul și mărimea porțiilor

În general, românii se ghidează după două premise: să mănânci pe săturate, și nici o masă fără carne. Totuși, odată cu trecerea anilor, și oamenii s-au modernizat în gândire, iar acum sunt capabili să adopte o filozofie alimentară mai benefică pentru organism.

Având în vedere aceste lucruri, noi te sfătuim să oferi un nou aer restaurantului tău. Adică, să menții un număr redus de preparate disponibile în meniu și să reduci cantitatea de mâncare din porțiile servite. Mai mult, poți chiar să încurajezi clienții să ia mâncarea neconsumată din farfurie, la pachet.

5. Gândește practic, compactează deșeurile posibile și apelează la donații

De nenumărate ori, aruncăm diverse alimente din instinct, fără a conștientiza neapărat gravitatea acestui gest. Acest aspect poate fi controlat prin calitatea echipei care lucrează în restaurantul tău și educația lor în acest sens, dar și prin alte metode la care poate nici nu te-ai gândit:

  • alege compactarea deșeurilor pentru acele resturi care se pretează acestui gen de reciclare. Deși presupune aparaturi speciale și zone amenajate în mod corespunzător, există acum numeroase firme specializate care pot prelua această sarcină în locul tău;
  • lucrează cu oameni pragmatici, care știu că dacă folosesc coaja unei legume pentru decor, conținutul acesteia poate fi folosit ca ingredient într-un alt preparat, și nicidecum nu trebuie să ajungă la gunoi;
  • deși donațiile nu sunt așa de populare în cultura noastră, te asigurăm că există numeroase asociații sau persoane neajutorate care se bucură de primirea diverselor ingrediente sau preparate care nu au trecut în restaurantul tău până la final de zi.

În domeniul horeca, vor exista două mari categorii de deșeuri de care putem avea o mai mare grijă în gestionare, și anume:

  • Ambalaje – un compactor este util în acest caz deoarece acestea trebuie depozitate în mod selectiv. Avantajul în acest caz ar fi faptul că un volum mai mic înseamnă și costuri mai reduse.
  • Resturi alimentare – de cele mai multe ori, acestea ajung la resturi menajere. Cu ajutorul unui aparat care deshidratează resturile de mâncare, apa se duce în canal și doar partea solidă devine deșeu menajer. În acest fel scade volumul și greutatea deșeurilor menajere cu până la 70%, în funcție de alimente. Aici poți vedea unul dintre cele mai bune aparate care te vor ajuta în acest sens. ( https://www.sdsgroup.ro/masina-de-compactat-deseuri-alimentare–productivitate:-300-kgh/detalii-2653)

Ne-am bucura să știm că prin aceste informații, am putut fi de ajutor atât pentru tine, antreprenor din sfera horeca, cât și pentru planetă, prin reducerea risipei alimentare. Iar dacă îți lipsește motivația în a acționa imediat asupra acestui subiect, îți recomandăm să citești și să recitești ori de câte ori simți nevoia primul paragraf al acestui articol.