Focusul deschiderii unui restaurant ar trebui să fie îndreptat spre oferirea unei experiențe inedite pentru consumatori. Acest lucru înseamnă ca va trebui să pui mare accent atât pe partea în care publicul va servi masa, cât și în partea închisă, unde se va afla bucătăria. Pe lângă atmosfera pe care vei reuși să o conturezi prin diverse elemente ce țin de design și calitatea interacțiunii pe care personalul o va avea cu clienții, preparatele vor fi principalul punct care va dicta într-un final succesul restaurantului tău.
Echiparea bucătăriei profesionale trebuie realizată în funcție de specificul fiecărei afaceri și în funcție de meniul care urmează să fie conturat. Calitatea preparatelor este oferită în mare măsură și de echipamentele pe care bucătarii le au la dispoziție. Astfel, este important să alegi să faci o investiție în calitate încă de la început, iar noi te asigurăm că aceasta se va amortiza cu timpul.
Ce echipamente sunt necesare în funcție de zona bucătăriei?
Într-o bucătărie profesională fiecare cm al spațiului trebuie să fie bine calculat, astfel că trebuie să te asiguri că echipamentele sunt așezate într-o ordine logică și bine gândită pentru a fluidiza fiecare proces. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să împarți echipamentele pe zone, în funcție de ce are nevoie restaurantul tău:
- Zona de depozitare: această zonă trebuie împărțită în două categorii, cea neutră și cea rece. Trebuie te asiguri că marfa recepționată este păstrată în condiții optime, așadar, vei avea nevoie de rafturi și diverse piese de mobilier potrivite pentru restaurantul tău. Îți recomandăm să alegi o variantă cât mai calitativă, astfel încât, pe termen lung, mobilierul să nu se deterioreze.
Pentru zona rece vei avea nevoie de echipamente specifice, care te vor ajuta să păstrezi materiile prime în cele mai bune condiții înainte ca acestea să treacă prin procesul de gătire. Astfel, printre cele mai importante echipamente din această categorie sunt dulapurile frigorifice sau cele de congelare, lăzi frigorifice sau camere frigorifice.
- Zona de pregătire: o altă componentă importantă a bucătăriei profesionale este zona unde va avea loc pregătirea alimentelor înainte ca acestea să fie gătite. În acest sens, vei avea nevoie de mese de lucru de dimensiuni potrivite pentru fluxul de muncă și care sunt realizate dintr-un material solid.
- Bucătăria rece: în cadrul acestei zone vei pregăti acele alimente care nu au nevoie de preparare termică, precum platouri reci, antreuri, salate și așa mai departe.
- Zona caldă: este zona în care are loc gătirea propriu-zisă a preparatelor, iar aici intră echipamente precum plite cu inducție, friteuze, grătare, mașini de gătit cu ochiuri, cuptoare de pizza și așa mai departe. Trebuie să iei în calcul alegerea unor echipamente cât mai versatile și care îți pot asigura toate funcționalitățile de care ai nevoie pentru conceperea meniului.
- Zona de spălare: care ar trebui să includă atât o zonă unde se va spăla vesela și tacâmurile, dar și o zonă special amenajată pentru spălarea vaselor mari. Pentru a păstra cele mai bune standarde din punct de vedere al proceselor de igienizare, trebuie să te asiguri că vei achiziționa cele mai bune mașini de spălat vase, cu o capacitate cât mai mare. Acestea ar trebui să fie cât mai eficiente din punct de vedere energetic și să îți permită să igienizezi vasele murdărite într-un timp cât mai scurt.
- Oficiu de servire: reprezintă o zonă dedicată și ușor accesibilă pentru personalul care se ocupă de servire. Personalul responsabil de pregătirea comenzilor va plasa fiecare preparat în această zonă, urmând să fie preluat mai apoi de către ospătari.
Acestea sunt principalele zone care pe care trebuie să le ai în vedere atunci când organizezi o bucătărie profesională. Îți recomandăm ca o bună parte din investiție să o faci în aceste zone, deoarece vei avea nevoie de echipamente performante pentru a reuși să oferi consumatorilor cele mai savuroase experiențe. Nu în ultimul rând, vei avea nevoie de zone adiacente pentru asigurarea unui flux de muncă cât mai eficient:
Arhitectura bucătăriei trebuie proiectată în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție și de echipamentele de care ai nevoie. Optimizează fiecare zonă pentru a profita din plin de spațiu și alege echipamente cât mai performante, care vor trece testul timpului și care vor face față cu succes în orice situație.
Dacă mai ai alte întrebări pentru noi, ne poți contacta oricând aici, iar noi vom reveni cât de repede cu un răspuns. (https://www.sdsgroup.ro/contact/ )