Brutaria – o afacere cu bani europeni

Brutaria – o afacere cu bani europeni

Publicat pe 03 aprilie 2017

Deschiderea unei brutarii poate fi o idee de afaceri profitabila. Intrucat  statisticile arata ca Romania este una din tarile fruntase in UE, in ceea ce priveste  consumul de paine, cu un consum lunar de aproximativ 8 kg pe cap de locuitor.

Fonduri europene pentru brutarii

Daca doriti sa deschideti o afacere de tip brutarie trebuie sa stiti cum sa realizati un plan de afaceri pentru brutarie profitabil. Acest plan de afaceri va poate folosi si la accesarea de fonduri europene pentru brutarie. Fondurile sunt disponibile pentru zonele rurale ale tarii.

Potrivit AFIR (Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale), in perioada mai-iunie 2017 se va lansa sesiunea de sprijin pentru investitii in procesarea/marketingul produselor agricole din zona rurala (submasura 4.2). Aceasta submasura beneficiaza in 2017 de o alocare financiara de 100 de milioane euro. Pentru mai multe detalii legate de brutarie pe fonduri europene precum si despre programele de finantare europeana nerambursabila active puteti accesa site-ul afir.ro.

Echipamente necesare la deschiderea unei brutarii

Un plan de afaceri pentru brutarie este de asemenea, necesar si daca alegeti sa realizati o brutarie din fonduri proprii. Fie ca alegeti sa va deschideti o afacere de tip brutarie traditionala, fie ca alegeti una de tip brutarie artizanala, trebuie sa alegeti o gama de echipamnete panificatie profesionale si de inalta calitate. Echipamentele trebuie sa fie fiabile si sa aiba o productivitate ridicata, pentru ca afacerea sa fie profitabila, cu o calitate a produsului finit care sa asigure un raport calitate pret atractiv pentru consumatorul produselor de panificatie. Desigur, calitatea, fiabilitatea si durabilitatea unui echipament se reflecta si in pretul acestuia.

In functie de ce cantitate de paine va propuneti sa produceti zilnic in planul de afaceri pe care l-ati realizat veti avea nevoie de echipamente cu productivitati mai mari sau mai mici. La realizarea unei brutarii aveti nevoie de echipamente precum: cernator faina, malaxor aluat brutarie, divizor aluat, formator rotund, predospitor, formator franzela si baghete, dospitor, cuptor brutarie, feliator paine brutarie, masina de facut grisine si accesoriile aferente.

Trebuie sa stiti ca eficienta unei afaceri in domeniul panificatiei depinde de capacitatea de productie, de performantele liniei de productie (in special ale cuptorului), de sursa de aprovizionare cu materii prime, de chiriile platite (acest lucru este valabil in cazul in care nu detineti locatia unde o sa va deschideti afacerea), de pregatirea personalului, de zona in care ati deschis afacerea, de numarul de brutarii concurente aflate in zona si nu in ultimul rand de managementul afacerii.

Avize necesare deschiderii unei brutarii

Inainte de a incepe activitatea, brutaria trebuie sa detina toate aprobarile impuse de legislatia in vigoare: forma juridical (PFA sau SRL), diploma in domeniul panificatiei, precum si toate celelalte avize necesare: aviz de la mediu, pompieri, protectia muncii, aviz de la Directia de Sanatate Publica, licenta de productie de la ANSVSA cu specificarea fluxului de productie, a echipamentelor de panificatie utilizate, aviz pentru materiile prime utilizate, etc. Un pas important este obtinerea de la primarie a autorizatiei spatiului comercial.

In concluzie, pentru a va deschide o brutarie este necesar sa va faceti un plan de afaceri eficient, sa obtineti toate aprobarile si avizele necesare, sa alegeti echipamente de calitate si un personal bine pregatit.